Nacionalistički stavovi
29

Ubijena bivša ukrajinska parlamentarka, njena stranka optužila Rusiju za atentat

F. H.
Iryna Farion
Iryna Farion
Bivši ukrajinska nacionalistička zastupnica preminula je nakon što je upucana na ulici u gradu Lavovu na zapadu zemlje. Irina Farion izazvala je kontroverzu 2023. sugerišući da "pravi domoljubi" Ukrajine ni pod kojim okolnostima ne bi trebali govoriti ruski.

Iryna Farion izazvala je kontroverzu 2023. sugerišući da "pravi domoljubi" Ukrajine ni pod kojim okolnostima ne bi trebali govoriti ruski.

Ubistvo 60-godišnje profesorice lingvistike u petak se istražuje i policija kaže da je to možda bio ciljani napad. Njen napadač nije identificiran. Policija kaže da je nestanak struje utjecao na CCTV u tom području.

Regionalni guverner Lavova Maksim Kozotski rekao je na Telegramu da je Farion umrla u bolnici nakon pucnjave. Ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da "ovo nije bilo spontano ubistvo" i da policija traži motiv.

"Već imamo nekoliko verzija. Glavne su, mogu reći, [povezane s Farionovim] društvenim i političkim aktivnostima i ličnom nesklonošću. Ne isključujemo da ubistvo ima naručeni karakter", dodao je.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na Telegramu da se "svako nasilje mora osuditi i tko god je kriv za ovaj napad mora snositi punu odgovornost".

Tvrdolinijaška nacionalistička politička stranka Svoboda koje je Farion bila članica okrivila je Rusiju za ubistvo.

"Moskva puca u sljepoočnicu ukrajinskom jeziku", stoji u saopćenju.

Farion je 2023. rekla da pravi domoljubi Ukrajine ne bi trebali govoriti ruski u bilo kojem okruženju, uključujući i na prvim linijama, jer je to jezik zemlje agresora.

Ruski je opisala kao "jezik neprijatelja, koji me ubija, diskriminira, vrijeđa i siluje", te dodala: "Koliko treba biti lud da se boriš u ukrajinskoj vojsci i govoriš ruski?"

Njezine su riječi tada izazvale žestoku reakciju u Ukrajini, optužujući je za poticanje mržnje na temelju jezičnih preferencija. Otpuštena je sa univerziteta u zapadnoj Ukrajini i nju je istraživala Služba sigurnosti Ukrajine (SBU).

U maju je prizivni sud u Lavovu navodno donio odluku kojom ju je vratio na tu poziciju.