Konferencija u Berlinu
34

Udarna igla njemačke ljevice osnovala svoju stranku: Semafor koaliciju nazvala najglupljom vladom

V. K.
Sahra Wagenknecht (Foto: EPA-EFE)
Sahra Wagenknecht (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je izazvala šok na političkoj sceni i nakon dugo godina napustila njemačku Ljevicu, Sahra Wagenknecht osnovala je svoju stranku te je u Berlinu u subotu održala i prvu stranačku konferenciju.

Stranka pod nazivom "Alijansa Sahra Wagenknech" započela je u Berlinu svoj politički put, a na prvoj partijskoj konferenciji osnivačica je započela govor sa dosta kritika ka saveznoj vladi.

"Politika se mora promijeniti, nešto se dešava u društvu. Ima toliko problema, neizvjesnosti, ali i ogorčenja i ljutnje. Sve više ljudi u našoj zemlji postaju politički beskućnici. Neuspjeh politike semafora znači da je AfD dostigao preko 20 posto u anketama i u nekim dijelovima je najjača stranka, naročtio u istočnonjemačkim dijelovima. Semafor koalicija je najgluplja vlada u Evropi", poručila je.

Tokom govora, Wagenknecht se osvrnula i na rat u Ukrajini te je poručila kako Njemačka mora zaustaviti izvoz oružja u ovu zemlju. Takoer, rekla je kako bi rat u Ukrajini mogao biti okončan pregovorima i to brzo.

Na kraju svog govora, Wagenknecht je govorila i o tome kakav će program imati njena stranka.

"Mi nismo Ljevica 2.0. To se mora primijeniti i na naše međusobne odnose. Hajde da postanemo stranka zajedništva, a ne stranka intriga i post-trgovine kao i svi drugi. Imamo velike planove za našu zemlju i za ljude koji imaju velika očekivanja od nas. Dugujemo im da dobro radimo posao", zaključila je.