Političko i vojno pitanje
57

Ukrajina prvo tražila od SAD-a dozvolu da ATACMS-ima napadne aerodrome, ali su onda promijenili mete

F. H.
Mapa: ISW
Mapa: ISW
Dvojica evropskih diplomata, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli su da je Ukrajina dala SAD-u i Velikoj Britaniji popis potencijalnih ciljeva u Rusiji koje bi mogle biti pogođene zapadnim dalekometnim oružjem ako dobije dozvolu.

Dužnosnici kažu da su Ukrajinci isprva htjeli koristiti američke rakete dugog dometa ATACMS kako bi pogodili ruske zračne baze.

Međutim, Pentagon je rekao da je 90% ruskih aviona koji lansiraju klizne bombe, što je jedna od glavnih prijetnji Ukrajini, bazirano na aerodromima najmanje 300 kilometara od teritorija pod ukrajinskom kontrolom. To ih stavlja izvan dometa ATACMS sistema.

Dužnosnici kažu da Ukrajina sada želi upotrijebiti projektile za napad na ruske vojne komandne centre, skladišta goriva i oružja i koncentracije trupa.

Osim američkih ATACMS-a, Kijev želi napasti Rusiju izdaleka koristeći rakete Storm Shadow koje je dostavila Velika Britanija i francuske rakete SCALP, koje su gotovo ekvivalentne Storm Shadowsima.

Iako se očekuje da će Velika Britanija tražiti odobrenje SAD-a prije ukidanja ograničenja za rakete Storm Shadow, francuski diplomatski izvor rekao je da Parizu nije potrebno dopuštenje Washingtona da Ukrajina koristi francuske projektile, piše u publikaciji.

Reuters piše da dok SAD i Velika Britanija raspravljaju o mogućnosti da dopuste Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje za udar duboko u Rusiju, neki američki dužnosnici su duboko skeptični da će to imati značajan utjecaj na borbu Kijeva protiv Rusije.

Američki dužnosnici napomenuli su da Ukrajina već ima sposobnost gađanja ciljeva u Rusiji pomoću bespilotnih letjelica. Američke rakete dugog dometa ATACMS mogle bi poboljšati ovu sposobnost, ali su preskupe i ograničenog broja da bi promijenile dinamiku, rekli su.

Osim toga, Kremlj je u velikoj mjeri uklonio možda najneposredniju prijetnju, ruske avione koji nose klizne bombe, iz dometa američkih projektila, rekli su američki dužnosnici.

Također su pretpostavili da bi se Kijev trebao usredotočiti na zaustavljanje ruske ofanzive na istok Ukrajine.