Okupirana naselja
173

Ukrajinci otkrili da su u Kursku zarobili 594 ruska vojnika, Rusi na front poslali 30.000 vojnika

F. H.
Fotografija zarobljenih vojnika
Fotografija zarobljenih vojnika
Od početka operacije u Kurskoj oblasti u Rusiji, Ukrajina je zarobila 594 ruska vojnika i kontrolira više od 100 naselja ili 1.294 kvadratna kilometra.

"Od danas smo preuzeli kontrolu nad 1.294 kvadratna kilometra teritorija, što je 100 naselja. Također smo značajno popunili bazu za razmjenu: 594 vojnika ruskih oružanih snaga zarobljeno je na ovom frontu", kazao je Oleksandr Sirski glavnokomandujući vojske Ukrajine.

Ponovio je da je jedan od ciljeva operacije Kursk bio odvratiti značajne ruske snage s drugih frontova, posebice s Pokrovska i Kurahova.

"U ovom trenutku možemo reći da je oko 30.000 ruskih vojnika prebačeno na kursku frontu, a ta brojka raste", rekao je komandant.

Naglasio je da Rusi pokušavaju povući jedinice s drugih frontova, ali pojačavaju svoje napore na fronti u Pokrovsku.

Operacija u Kurskoj oblasti započela je 6. augusta. Dana 10. augusta, petog dana ofanzive ukrajinske vojske duboko u Rusiji, predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je Ukrajina donijela rat na ruski teritorij.

Dana 13. augusta, Oleksandr Sirski obavijestio je Volodimira Zelenskog da ukrajinske obdrambene snage kontroliraju 74 naselja u ruskoj Kurskoj oblasti. Popodne 15. augusta, Sirski je rekao da su oružane snage Ukrajine od početka dana napredovale do 1,5 kilometara na nekim smjerovima u Kurskoj oblasti i sada kontroliraju 82 naselja u Rusiji.

Dana 15. augusta, izvori Ukrajinske Pravde u Službi sigurnosti Ukrajine izvijestili su da su dan ranije specijalne snage zarobile 102 ruska vojnika u Kurskoj oblasti u Rusiji.

Ukrajinske zračno-jurišne snage podijelile su snimke prvih sati operacije u ruskoj Kurskoj oblasti. Video prikazuje deminiranje, probijanje granice, uništavanje ruskih odbrambenih linija, zračno-topničko djelovanje i ratne zarobljenike.

Kasnije je 80. zračno-jurišna brigada ukrajinskih oružanih snaga podijelila snimke iz ranih sati vojne operacije u ruskoj Kurskoj oblasti. Postrojbe su probile crtu odbrane, uništile granični punkt i zarobile preko 50 zarobljenika.

Od 20. augusta ukrajinske snage kontroliraju više od 1.260 četvornih kilometara teritorija i 93 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji.