Washington Post
75

Ukrajinska ofanziva poništila tajne pregovore za postizanje djelomičnog primirja s Rusijom

S. M.
Ukrajina i Rusija su ovog mjeseca trebale poslati delegacije u Dohi kako bi pregovarale o sporazumu o zaustavljanju udara na energetsku i elektroenergetsku infrastrukturu s obje strane, ali je prema pisanju Washington Posta ukrajinska ofanziva u Kurskoj prekinula razgovore.

To su za američki list kazale diplomate i zvaničnici upoznati s razgovorima, što bi predstavljalo djelomični prekid vatre.

Međutim, indirektni razgovori, u kojima su predstavnici Katra bili posrednici i odvojeno se sastajali sa ukrajinskom i ruskom delegacijom, poremećeni su iznenadnim upadom Ukrajine u zapadni region Rusije prošle sedmice.

Neki uključeni u pregovore nadali su se da bi oni mogli dovesti do sveobuhvatnijeg sporazuma o okončanju rata, tvrde zvaničnici koji su kao i drugi govorili pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivoj diplomatiji.

Spremnost da se uključe u pregovore predstavljalo je pomak za obje zemlje, barem za ograničeni prekid vatre.

Diplomata informisan o razgovorima rekao je da su ruski zvaničnici odgodili sastanak sa zvaničnicima Katara nakon upada Ukrajine u zapadnu Rusiju.

Delegacija Moskve je to opisala kao "eskalaciju", rekao je diplomata, dodajući da Kijev nije upozorio Dohu na prekograničnu ofanzivu.

Rusija "nije prekinula razgovore, rekli su da nam daju vremena", rekao je diplomata. Iako je Ukrajina ionako željela poslati delegaciju u Dohu, Katar je to odbio jer ne vidi jednostrani sastanak kao koristan, navodi Washington Post.

Jedan od razloga zbog kojih su ukrajinski zvaničnici sumnjali u iskrenost Rusije je njena opsežna kampanja bombardovanja ukrajinske energetske infrastrukture posljednjih sedmica.