Vanredno zasijedane
89

Večeras hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog ubistva vođe Hamasa

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Vijeće sigurnosti sastat će se u 16 sati po njujorškom vremenu (22 sata po srednjoevropskom vremenu), javila je agencija TASS pozivajući se na prvog zamjenika ruskog predstavnika u Ujedinjenim narodima Dmitrija Poljanskog.

Rusija u julu predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a i jedna je od zemalja koje su za atentat u Teheranu, u kojem je Haniyeh izgubio život, optužile Izrael i oštro ga kritikovale.

Haniyeh je ubijen u srijedu oko dva sata ujutro u raketnom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu, gdje je prisustvovao ceremoniji zakletve novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana. U napadu je ubijen i jedan od njegovih tjelohranitelja.

Odgovornost za napad još niko nije preuzeo, no svima je jasno da je krivac Izrael.

Čelnik palestinskih vlasti te predstavnici Irana, Katara, Turske, Kine i Rusije oštro su osudili taj čin. Sjedinjene Američke Države su rekle da će braniti Izrael ako budu napadnute, ali da nisu bile uključene u napad.

Evropska unija je saopćila da odbacuje izvansudska ubistva i pozvala aktere u sukobu na maksimalnu suzdržanost, dok je Njemačka signalizirala da logika odmazde nije dobar put za razvoj u regiji.