Najnovije istraživanje
78

Zagađenje zraka postaje sve dominantniji faktor koji vodi preranoj smrti i najviše utječe na djecu

S. Š.
Osim neuhranjenosti, zagađenje zraka je faktor koji sve više utječe na smrt djece (Foto: EPA-EFE)
Osim neuhranjenosti, zagađenje zraka je faktor koji sve više utječe na smrt djece (Foto: EPA-EFE)
Skoro dvije hiljade djece mlađe od pet godina umire svakog dana od zagađenja zraka. Time je ovaj problem preuzeo primat u odnosu na loše životne uslove i nedostatak čiste vode te postalo drugi najveći faktor rizika po zdravlje male djece širom svijeta.

Više od osam miliona smrti, što djece što odraslih, uzrokovano je zagađenjem zraka 2021. godine, prema novoj studiji Instituta za zdravstvene efekte (HEI), budući da i vanjsko i unutrašnje zagađenje nastavljaju uzimati sve veći danak po zdravlje.

Zagađen zrak je sada drugi najveći ubica na svijetu, prestigavši ​​upotrebu duhana, a drugi poslije visokog krvnog pritiska, kao faktor rizika za smrt u općoj populaciji. Među djecom mlađom od pet godina, zagađenje zraka je na drugom mjestu nakon neuhranjenosti kao faktor rizika za smrtnost.

Ovogodišnji izvještaj o stanju globalnog zraka, koji HEI objavljuje od 2017. godine, a koji je ove godine izrađen u partnerstvu s UNICEF-om, također pokazuje da su djeca u siromašnim zemljama najizloženija, sa stopom smrtnosti koja je povezana sa zagađenjem zraka kod djece mlađe od pet 100 puta više u većini Afrike nego u zemljama sa visokim prihodima.

Pallavi Pant, vodeća autorica izvještaja i šefica globalnog zdravstva na visokoj školi, ukazala je na ogromne nejednakosti koje je izvještaj otkrio.

"Previše tereta snose mala djeca", kaže ona, prenosi Guardian.

Utjecaji klimatske krize također pogoršavaju kvalitet zraka, navode iz HEI. Izvještaj je otkrio da "kako suše postaju sve teže i dugotrajnije, a zemlja postaje sve isušenija, šumski požari pustoše nekada uspješne šume, a oluje pogađaju ogromne ravnice, ispunjavajući zrak česticama koje se zadržavaju na duži vremenski period".

Borba protiv zagađenja zraka, međutim, također može imati povoljan utjecaj na klimu. Oko pola miliona smrtnih slučajeva djece 2021. godine povezano je s nečistim zrakom u zatvorenom prostoru, uglavnom kao rezultat kuhanja na prljavim gorivima, uključujući biomasu, drveni ugalj, parafin i ugalj. Prelazak na čistija goriva, kao što su solarni štednjaci, mogao bi znatno smanjiti emisije PM2,5, kao i emisije ugljičnog dioksida.

Oko 2,3 milijarde ljudi širom svijeta nema pristup čistim gorivima za kuhanje. Međunarodna agencija za energiju procjenjuje da je od sada do 2030. potrebno oko četiri milijarde dolara godišnje da bi se riješio problem samo u podsaharskoj Africi.

U izvještaju o stanju globalnog zraka korišteni su podaci iz studije o globalnom teretu bolesti iz 2021. godine, koja pokriva više od 200 zemalja i teritorija širom svijeta. Prethodni izvještaji su otkrili da skoro svaka osoba svakodnevno udiše nezdrave čestice zagađenja zraka i da svake godine ubije pola miliona beba zbog prljavog zraka.