Moral i propaganda
75

Zašto je zauzimanje Mariupolja ključno za realizaciju ruskih planova u Ukrajini

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sve je više znakova da je Rusija blizu potpunog zauzimanja lučkog grada Mariupolja u kojem se vode teške borbe, a nedavno se predao veliki broj ukrajinskih vojnika.
U Mariupolju sukobi traju od prvog dana. Tokom šest sedmica uništeno je preko četiri milijarde dolara infrastrukture te je raseljen i ubijen veliki broj civila. Vjeruje se da je više od hiljade ubijenih ovdje.

Čini se da je ostalo samo još jedno ukrajinsko uporište u ovom gradu, a Moskva je jutros dala ultimatum za njihovu predaju.

Međutim, zašto je Mariupolj toliko važan za planove Rusije analizirao je BBC-ev sigurnosni saradnik Frank Gardner.

  • Prilika za propagandu

U Mariupolju se nalazi jedinica ukrajinske milicije pod nazivom Brigada Azov, u kojoj se nalaze krajnje desničarski ekstremisti, uključujući i neonaciste. Iako čine samo djelić ukrajinskih borbenih snaga, ovo je za Moskvu bilo korisno propagandno oružje.

Ako Rusija uspije uhvatiti dovoljno živih boraca brigade Azov, oni bi mogli biti prikazani u medijima pod kontrolom ruske države kako bi se diskreditirala ukrajinska vlada.

  • Osiguravanje kopnenog koridora između Krima i Donbasa

Geografski, Mariupol zauzima samo maleno područje na karti, ali stoji na putu ruskim snagama s poluostrva Krim. Osiguranje grada omogućit će Rusiji da izgradi kopneni most od Rusije do Krima, što je veliki strateški i vojni uspjeh.

  • Gušenje ukrajinske ekonomije

Mariupol je najveća luka u regiji Azovskog mora i dom velike željezare i čelika. Bio je i ključno izvozno središte ukrajinskog čelika, ugljena i kukuruza. Njegov gubitak bio bi veliki udarac za ono što je ostalo od ukrajinske privrede.

  • Veliko podizanje morala

Predsjednik Vladimir Putin vidi da ukrajinska obala Crnog mora pripada nečemu što se zove Novorossiya (Nova Rusija) - ruskim zemljama koje potječu iz carstva iz 18. vijeka.

Putin želi oživjeti taj koncept, "spašavajući Ruse od tiranije prozapadne vlade u Kijevu", kako on to vidi. Mariupol mu trenutno stoji na putu u ostvarenju tog cilja.