Objavljen snimak iz "oka"
30

Zastrašujući uragan Berly se obrušava na Jamajku, na otoku proglašen policijski sat

B. H.
Foto: NOAA
Foto: NOAA
Stanovnici Jamajke danas su dovršavali pripreme za dolazak snažnog uragana Beryl, koji je izazvao goleme štete na otocima na jugoistoku Kariba, a sada se kreće dalje prema zapadu. Na Jamajci je zbog toga vlada proglasila 12-satni policijski sat.

Proteklih dana oluja Beryl brzo je ojačala do uragana pete kategorije, što je najveći stepen. Energiju crpi iz rekordno tople vode u tom dijelu Atlantika. Jutros je uragan bio popraćen vjetrovima brzine do 230 kilometara na sat, navodi američki Nacionalni centar za uragane.

Jamajku bi trebao pogoditi danas oko podneva po lokalnom vremena. Zbog toga su otočani žurno postavljali daske na prozore, izvlačili brodove iz mora i preventivno demontirali reklamne panoe. Još prije dolaska oluje vlasti su cijeli otok proglasile zonom zahvaćenom elementarnom nepogodom, od šest ujutro do šest navečer na cijelom teritoriju je policijski sat.

Meteorolozi predviđaju da će Beryl danas i idućih dana oslabjeti, ali će i dalje ostati uragan. Nakon Jamajke vjerojatno će u manjoj mjeri zahvatiti Kajmanske otoke, a potom bi trebao krenuti prema meksičkom poluotoku Yucatan.

Beryl je prva oluja koja je dosegla vrhunac intenziteta ovako rano u atlantskoj sezoni uragana. Stručnjaci povezuju razvoj s klimatskim promjenama uzrokovanim izgaranjem fosilnih goriva. Ove promjene zagrijavaju vodu u Atlantiku, povećavajući rizik od jakih oluja, kažu klimatolozi.

"Klimatska kriza gura katastrofe do novih, rekordnih visina", komentarisao je aktualni uragan izvršni sekretar UN-a za klimatske promjene Simon Stiell.

Beryl je ranije preletio preko svog rodnog otoka Carriacou, koji je u ponedjeljak postao prvi izravan udar na kopno. Ovdje i na drugim otocima u jugoistočnim Karibima, uništio je čitave zajednice i uzrokovao smrt najmanje šest ljudi u Venezueli i otočnim državama Grenada i Sveti Vincent i Grenadini.