Važni dani
40

Zelenski smislio "plan pobjede", sad odlazi u SAD po dopuštenje

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je za CNN da je zahtjev Ukrajine da koristi rakete dugog dometa na ciljevima unutar Rusije dio njegovog "plana pobjede", koji bi trebao predstaviti američkim zvaničnicima sljedeće sedmice.

Zelenski je pritiskao saveznike Ukrajine da ublaže ograničenja na oružje, a iako je bilo znakova da su SAD promijenile svoj stav, rekao je da im tek treba dati zeleno svjetlo.

"Imamo oružje dugog dometa. Ali, recimo ne iznos koji nam je potreban", rekao je Zelenski u petak, dodajući da "nam ni SAD ni Ujedinjeno Kraljevstvo nisu dale dozvolu da koristimo ovo oružje na teritoriji Rusije".

Obraćajući se novinarima, Zelenski je za oklijevanje saveznika da dozvole takvu upotrebu okrivio strah od eskalacije.

"Postoji mnogo različitih faktora, neko priča o nečemu, neko sa nekim pregovara, za nekoga je to zaista eskalacija. Mislim da Biden zapravo prima informaciju iz svog kruga da bi moglo doći do eskalacije. Međutim, i to je važno, ne misli tako sva njegova pratnja. I to je dostignuće, da ne misli sva njegova pratnja”, rekao je Zelenski.

"Imali smo neke odluke u historiji našeg odnosa sa Bidenom, neke vrlo zanimljive i teške dijaloge. Kasnije će se predomisliti”, rekao je.

Zelenski je dodao da će se, osim Bidena, sastati i sa predsjedničkim kandidatom Demokratske stranke, potpredsjednicom Kamalom Harris.

"Želim vidjeti šta ona misli o ovom planu pobjede. Kao što sam vam rekao, plan uključuje ne samo ono što je danas potrebno od Bidena. Ali to uključuje i činjenicu da ćemo nakon novembra imati drugačiju situaciju. Odnosno, u Sjedinjenim Državama će biti novi predsjednik. I sa svakim od kandidata treba da razgovaramo o njihovom viđenju ovoga”, rekao je.

Dodao je da će "definitivno" imati i sastanak sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je u nedavnoj debati odbio da kaže da li želi da Ukrajina dobije rat.

Očekuje se da će Zelenski posjetiti SAD sljedeće sedmice, gdje će učestvovati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Očekuje se također da će u nedjelju posjetiti fabriku municije u Scrantonu u Pensilvaniji koja proizvodi kritičnu municiju koju njegova zemlja koristi u borbi protiv Rusije, rekao je izvor upoznat s planovima.