Uz pomoć moćnih vozila
18

Žestoke borbe natjerale su Ukrajince da koriste novu taktiku ratovanja

N. V.
Foto: CNN
Foto: CNN
Mladi ukrajinski vojnik sa južnog fronta zvani Kach govorio je o tome koliko je bilo zastrašujuće kada je njegov tim prvi put napao ruske položaje u kontraofanzivi pokrenutoj prije mjesec. Kazao je da su se za to spremali u Njemačkoj gdje su učili nove taktike.

Prije samo nekoliko mjeseci, Kach je prolazio kroz ubrzani kurs američke obuke u Njemačkoj, gdje su on i drugi ukrajinski vojnici učili američki, složeniji i spretniji način borbe, piše CNN. Međutim, nisu otkrivali svoju novu taktiku.

Razlog za promjenu je što se ofanziva pokazala izazovnijom nego što se očekivalo uprkos arsenalu novog zapadnog naoružanja i opreme koji su isporučeni u Ukrajinu. Među najočekivanijim dijelovima opreme bilo je borbeno vozilo američke proizvodnje Bradley, ključni dodatak za pomoć pješadiji da pređe opasan i otvoren teren.

Kachova brigada, 47. mehanizovana brigada, jedina je dobila željene Bradleyeve, od kojih su 200 isporučile SAD.

Ta brigada je vrlo brzo upala u nevolje pokušavajući da probije rusku liniju u svom novom oklopu. Fotografije i videosnimci prikazuju ugljenisana oklopna vozila, uključujući Bradleys i njemački tenk Leopard. Oryx, sajt za vojnu analizu zasnovan na informacijama otvorenog izvora, izvještava da je oko tri desetine Bradleya uništeno ili oštećeno.