Poruka Izraelu
53

Žestoke kritike iz Jordana: Kako, pobogu, država koja pregovara o vraćanju taoca ubija glavnog sagovornika

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Povodom nove eskalacije na Bliskom istoku nakon ubistva zvaničnika Hamasa i Hezbolaha oglasio se i jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi.

U saopćenju za javnost iz Jordana je saopćeno kako je Izrael ubistvom lidera Hamasa Ismaila Haniyeha postao odmetnička država koju treba zaustaviti.

Također, naveo je kako je ubistvo Haniyeha jasan znao da je Izrael odlučio potkopati pregovore o prekidu vatre koje podržavaju Egipat, Katar te Sjedinjene Američke Države.

"Jučer je Izrael ubio Ismaila Haniyeha. On je bio taj koji je pregovarao o razmjeni. Pa kako, pobogu, država koja želi sklopiti dogovor o taocima ubija glavnog sagovornika u tim pregovorima?", rekao je Safedi.

Poručio je i kako je Izrael tim činom pokazao da dogovor ne može funkcionirati.

"Dakla, kada je Netanyahu odlučio i poslao svoje projektile da ubiju Haniyeha u Iranu, kršeći suverenitet druge zemlje i dovodeći eskalaciju na vrlo visok nivo, da li je to neko ko želi da dogovor funkcionira?", pitao je šef jordanske diplomatije.

Naglasio je i kako je Izrael potkopao sav dosadašnji trud.

"Sav posao koji su uradili Egipat, Katar i SAD kako bi postigli dogovor koji bi doveo do preida vatre, koji bi oslobodio taoce, Izrael je odlučio sve to potkopati. Vijeće sigurnosti UN-a ne smije dozvoliti državi koja je postala odmetnik da pokrene još više ratova i razaranja u regiji", zaključeno je u saopćenju šefa jordanske dipomatije.