Obećavajući podaci
5

Značaj vakcinacije na primjeru Izraela: Broj novozaraženih znatno smanjen za dva mjeseca

A. B.
Masovna vakcinacija u Izraelu počela je u decembru prošle godine i važi za državu koja je najuspješnija u tom procesu što pokazuju i posljednji rezultati na kojima je vidljivo da se broj novozaraženih znatno smanjio.

Na grafikonu ispod je prikazana trenutna epidemiološka situacija u Izraelu gdje je vidljivo da je u periodu od dva mjeseca (februar i mart) značajno opao broj zaraženih po danu što ukazuje na sam značaj vakcinacije.

U februaru je bilo kriznih perioda kada je u jednom danu znalo biti registrovano i više od 8.000 zaraženih, međutim, kako se svakodnevno radilo na pojačanoj vakcinaciji taj broj je počeo opadati uz određene oscilacije, da bi na kraju marta znatno opao, pa je prema podacima izraelskog ministarstva zdravstva jučer (29. mart) zabilježen 201 dnevni slučaj zaraze.

Prikaz trenutne epidemiološke situacije u Izraelu na grafikonu
Prikaz trenutne epidemiološke situacije u Izraelu na grafikonu

Inače je Izrael država koja je postigla visok standard mnogim zemljama svijeta kada je riječ o vakcinaciji, a tome svjedoči i podatak da je dosad vakcinisamo 5.221.482 osoba.

Od toga je 56 posto stanovnika primilo prvu dozu, a 51 posto drugu dozu vakcine.

Uzimajući u obzir ove podatke, može se zaključiti da je velika većina populacije vakcinisana što uskoro može doprinijeti stvaranju kolektivnog imuniteta.

U Izraelu je dosad ukupno potvrđeno 832.012 zaraženih, a od posljedica koronavirusa preminulo 6.194 osoba.

Trenutno je u ovoj državi aktivno zaraženo 1,2 posto populacije, a zabilježeno je 467 težih oblika COVID-19.

U Izraelu se vakcinacija odvija Pfizerovom vakcinom, a nedavno je počasni konzul Srbije u ovoj zemlji Aleksandar Nikolić za Klix.ba ispričao da se život u ovoj zemlji poprilično vraća u normalu iako i dalje postoje određena ograničenja.

Podsjetio je i to da su u Izraelu bila tri zatvaranja ili lockdowna od kojih je posljednji trajao šest sedmica, ali da se sada vraća osjećaj olakšanja i optimizma.