Predsjednica EK
59

Ursula von der Leyen posjetit će i Jablanicu tokom četverodnevne turneje po našem regionu

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas počinje četverodnevno putovanje Zapadnim Balkanom gdje će se sastati sa liderima Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore.

Ovo će biti prilika da se razgovara o napretku partnera sa Zapadnog Balkana na putu ka EU, kao i o Planu rasta EU od 6 milijardi eura.

Predsjednica EK će prvo otputovati u Tiranu, gdje će se sastati s premijerom Albanije Edijem Ramom. U četvrtak, još u Tirani, von der Leyen će se sastati sa Bajramom Begajem, predsjednikom Albanije.

Istog jutra otputovaće u Skoplje, gde će se sastati sa premijerom Sjeverne Makedonije Hristijanom Mickoskim i predsjednicom Gordanom Šiljanovskom-Davkovom.

Kasnije tokom dana, predsjednica von der Leyen otputovat će u Jablanicu, u Bosni i Hercegovini, kako bi posjetila područja pogođena poplavama. Ona će u petak ujutro boraviti u Sarajevu, gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

Kasnije će predsednik otputovati u Beograd. Tamo će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

Ursula von der Leyen boraviće u subotu u Prištini, gde će se sastati sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Svoje putovanje u region zaključiće u Podgorici, gdje će se sastati sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

“Ovogodišnja posjeta von der Leyen slijedi prošlogodišnju kao i više drugih prilika u kojima je predsjednica Evropske komisije isticala značaj regiona za Evropsku uniju, uključujući i nedavno na samitu Berlinskog procesa i Bledskom strateškom forumu", navedeno je u saopćenju iz EK.