Ovisi o interesu kupaca
24

BMW bi ipak mogao proizvesti do 25 primjeraka koncepta Skytop

D. B.
U BMW-u razmišljaju da do 2026. godine ipak proizvedu do 25 primjeraka koncepta Skytop predstavljenog proteklog vikenda.

Skytop dijeli platformu s aktuelnim BMW-om M8 Competition, no konačna odluka o proizvodnji 20 do 25 primjeraka bit će donesena na osnovu reakcije potencijalnih kupaca na koncept.

Ove vijesti je podijelio Adrian van Hooydonk, šef dizajna u BMW Grupi, tokom događaja za medije prije događaja Concorso d'Eleganza Villa d'Este u Italiji. Referišući se na visoke cijene modela BMW Z8 na tržištu polovnih automobila, Hooydonk je kazao da bi kompanije mogla proizvesti 20 do 25 primjeraka Skytopa za imućne sretnike ukoliko potražnja bude adekvatna.

Hooydonk je kazao da Skytop ima "istinski unikatan i egzotičan dizajn, koji nudi kombinaciju dinamične vožnje i elegancije na najvišem nivou, čime se može porediti s historijskim precima kao što su modeli Z8 ili 503". Uprkos proporcijama grand tourera, koncept otvorenog krova s dva sjedišta i V8 motorom je karakterističan za Z8 roadster iz 1998. godine.

Ovo nije prvi put da je BMW otvoreno razmatrao proizvodnju koncepta. Prošle godine je BMW Touring Coupe Concept baziran na modelu Z4 izazvao slične specifikacije, no projekt nikad nije materijalizovan.

U to vrijeme je Hooydonk nagovještavao da bi kompanija potencijalno mogla proizvesti ograničen broj "visoko prilagođenih" primjeraka. Domagoj Dukec, šef BMW-ovog dizajna, otišao je još dalje kazavši da je privlačna ideja o proizvodnji hiljadu primjeraka.

Hooydonk je potvrdio da su planovi za proizvodnju Touring Coupea završili u ladici te da BMW prebacuje svoj fokus na noviji Skytop. Ukoliko dobije "zeleno svjetlo", Skytop bi mogao debitovati krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

Ultra ograničena proizvodnja bi iskoristila platformu BMW-a M8 Competition, uključujući njegov 4,4-litarski V8 twin-turbo motor, koji razvija 625 KS i 750 Nm obrtnog momenta u produkcijskom automobilu. Međutim, glasine govore o dodatnom tuningu za eksluzivni Skytop. Snaga bi se vjerovatno prenosila putem osmostepenog automatskog mjenjača i M xDrive sistema.

Sudeći prema drugim BMW-ovim modelima ograničene proizvodnje kao što je 3.0 CSL baziran na modelu M4, može se očekivati visoka cijena.

Ostaje da se vidi da li će produkcijska verzija zadržati privlačne elemente dizajna koncepta, uključujući dvodjelni odvojivi kožom presvučeni krov, ultra tanka LED svjetla i uredno integrisane kvake na vratima.