Pionir BMW SUV modela
43

BMW slavi 25 godina SUV modela X5 uz specijalno off-road izdanje

A. M.
Htjeli mi to priznati ili ne, ali BMW X5 je bio i ostao veoma važan model za bavarskog proizvođača pored niza drugih SUV serija koje su došle poslije njega. Ove godine ovaj SUV proslavlja 25. rođendan, a Bavarci su odlučili ponuditi kupcima poseban jubilarni model.

Prije 25 godina Bavarci su lansirali svoj prvi SUV model. U vremenu sveopšte pomame za "odignutim" modelima, koje je svojevremeno počelo zahvatati i premium marke, BMW je 1999. godine s X5 odlučio pratiti eru luksuznih "terenaca" za asfalt.

Danas kada bavarski proizvođač slavi četvrtinu vijeka od lansiranja prvog SUV-a u historiji kompanije, pripremljena je posebna verzija. U skladu sa jubilejom kreirana je serija Silver Anniversary Edition, a ovaj jubilarni X5 je baziran na modelu xDrive40i.

Specijalni model se ističe sa svojom jedinstvenom bojom Lime Rock Grey i s posebnom oznakom na vratima prtljažnika. BMW nikada nije izbacio namjenski off-road model, ali sa ovako specificiranim paketom na X5-ici, čini mali korak u tom pravcu. Ponuđen kao standardna oprema, xOffroad paket uključuje zračni ovjes sa mehaničkom blokadom diferencijala na zadnjoj osovini i dodatnu zaštitu šasije.

Povećan je i razmak od tla, a vozaču su ponuđena četiri nova režima vožnje: xSnow, xSand, xGravel i xRocks. Svaki od njih ima unaprijed podešene postavke za visinu ovjesa, kontrolu vuče, mijenjanje brzina, odziv gasa i druge parametre.

Kako bi ponudu učinio još atraktivnijom, BMW dodaje takozvanu xOffroad kameru, koja radi pri brzinama do 35 km/h, kako bi prikazala okolni teren i olakšala vozaču da bira adekvatniju putanju kretanja. Kamera je dopunjena xOffroad prikazom na centralnom ekranu koji pokazuje stepen nagiba terena.

Iako se X5 rijetko vozi van utabanih puteva, jer ovo nije klasični terenac, Silver Anniversary Edition može biti opremljen s opcionim gumama za sve terene i 20-inčnim točkovima iz M Sport paketa.

Kod ove serije ima novosti i u unutrašnjosti. Obloge od karbonskih vlakana preuzete su s modela X5 M60i i X5 M Competition, dok se kožna sjedišta mogu naručiti u završnoj obradi u bojama Black, Cognac, Coffee ili Silverstone Sensafin.

Počevši od augusta, BMW će proizvesti približno 1.000 primjeraka X5 Silver Anniversary Edition, ali za sada samo za američko tržište, budući da se ovaj model proizvodi u tvornici Spartanburg u Južnoj Karolini. Po cijeni od 81.075 dolara, specijalno izdanje je 11.900 dolara skuplje od osnovnog modela xDrive40i. Ipak, još uvijek ostaje nepoznanica da li će ova edicija stići u Evropu.