Jako privlačna cijena
12

BYD radikalno smanjio cijene Dolphina u Španiji, tamo ovaj "električar" košta manje od 20.000 eura

A. M.
Trenutno najmanji BYD-ov električni model u Evropi, Dolphin, razbija tržište novom promotivnom cijenom, koja evropske proizvođače ne može ostaviti ravnodušnim. Električni kompakt iz Kine ima početnu cijenu u Španiji manju od 20.000 eura i u suštini košta onoliko koliko bi ustvari i trebao koštati.
Barijere između Evrope i Kine na papiru su sve izraženije, ali u praksi polako nestaju. Bez obzira na novu redukciju carina i novo simbolično smanjenje stope za BYD, sa 17,4 na 17 posto, kineski proizvođač je odlučio da uzme stvar u svoje ruke i konačno ponudi evropskim kupcima električni Dolphin po jako atraktivnoj cijeni.

BYD Dolphin, sa svojih 4,29 metara dužine, trenutno je najmanji model u ponudi kineskog specijaliste za elektrifikovana vozila, budući da se u Evropi još ne prodaje maleni Seagull. Zasnovan na e-Platformi 3.0 I, trenutno se na većini EU tržišta, ali i bosanskohercegovačkom, nudi u jednoj verziji. Riječ je o izvedbi sa 60,4 kWh LFP Blade baterijom, koja napaja 204 KS snažni elektromotor, uz pomoć koje automobil prelazi solidnih 427 kilometara u kombinovanom ili 565 kilometara u gradskom ciklusu.

Da se vratimo promociji, koja se trenutno nudi u Španiji. U ponudi su dva paketa opreme, Comfort i Design. Oba su uključena u akcijsku ponudu do kraja septembra, pod uslovom da se zainteresovani prijave za finansiranje kod CA Auto Bank, s minimalnim iznosom učešća od 3.000 eura i rokom otplate na 36 mjeseci.

Dakle, BYD Dolphin Comfort po redovnoj cijeni košta 35.690 eura. U aktuelnoj, i čini se neponovljivoj, kampanji kombinuje popust od 7.490 eura od samog brenda i lokalnog zastupnika, kao i dodatnih 1.210 eura od BYD-ove podrške subvencionirane kroz program finansiranja MOVES III. Međutim, Španci svojim građanima omogućavaju i dodatni bonus od 7.000 eura ukoliko dovezu stari automobil i trampe ga za novi Dolphin.

Tako početni Dolphin konačno ima atraktivnu cijenu od 19.990 eura, koju kupac plaća obročno prema gore navedenim uslovima. Istovremeno, opremljeniji Dolphin Design, za kojeg Španci po punoj cijeni traže 37.690 eura, nakon "obračunatih" popusta i programa poticaja, košta i dalje prihvatljivih 21.900 eura.

Električni kompakt sa odličnim odnosom cijene i kvalitete u budućnosti će biti još povoljniji. Naime, očekuje se dolazak novih verzija, uključujući i, na većem broju evropskih tržišta, dostupnost manje baterije od 44,9 kWh uz slabiji elektromotor od 95 KS. Takav, skromniji Dolphin, trebao bi imati početnu cijenu ispod 30.000 eura, odnosno manju od 15.000 eura s uračunatim popustima i državnim poticajima kakve nude Španci.

Lokomotiva sa istoka se tek zahuktava, pravo vrijeme za kineske automobile tek dolazi.