Tržište novih automobila
10

Dacia Sandero ostao favorit Evropljana i u julu

A. M.
Rumunski hatchback je bio najprodavaniji model u Evropi i proteklog mjeseca. Međutim, veliko iznenađenje je Duster, SUV koji se popeo na četvrto mjesto, dok je pad Golfa na osmo mjesto zasjenjen uspjehom T-Roca.

Sandero je daleko najpopularniji model rumunskog proizvođača. Pristupačni hatchback je već mjesecima pozicioniran na prvo mjesto na evropskoj listi prodaje i nema prave konkurencije.

U julu je Sandero opet bio najprodavaniji model u Evropi sa 22.398 registrovanih primjeraka i rastom od 34 posto u odnosu na isti mjesec 2023. godine, pokazuju podaci koje je analizirao Jato Dynamics. Na drugom mjestu je ostalo Volkswagen, ali ne Golf već njegov SUV derivat T-Roc, sa 19.254 registrovanih jedinica uz rast od pet posto. Posljednja stepenica podija pripala je Toyoti Yaris Cross, koji je ostavio najbolji mjesec iza sebe sa 17.314 registracija i rastom od čak 47 posto.

Međutim, veliko iznenađenje je bio Dacia Duster. Rumunski SUV je protekli mjesec završio na četvrtom mjestu sa 15.884 prodatih primjeraka (+29%). Ovakav učinak je uglavnom rezultat lansiranja nove generacije. Ipak, Duster se pozicionirao ispred velikih favorita kao što su Kia Sportage, Toyota Yaris, Renault Clio, Hyundai Tucson, Opel Corsa i Volkswagen Golf.

Pad prodaje "dokačio" je Clio (-5%), C3 (-9%), Octaviju (-10%), Golf (-13%) i Pumu. Fordov crossover i ujedno najprodavaniji model marke je prošao najgore, s obzirom da je doživio 25 posto registracija manje nego u julu prošle godine.

Sada već konstatan pad, iz mjeseca u mjesec, ne zaobilazi ni najprodavaniji električni model u Evropi, Tesla Model Y. Američki "strujaš" je u julu pao najniže ove godine, na 24. poziciju, zabilježivši pad od 16 posto u poređenju sa istim mjesecom lani. Međutim, Tesla Y je ostao na vrhu BEV liste ispred Volva EX30 i Volkswagena ID.4.