Zatvorene knjige narudžbi
43

Fiat 500 i Abarth 595 odlaze u historiju nakon 17 godina proizvodnje

D. B.
Fiat i Abarth se opraštaju od svojih benzinskih modela 500 i 595/695 nakon 17 godina proizvodnje. Kompanije su zatvorile knjige narudžbi za ove modele, a preostale zalihe će trajati do nove godine.

Kraj ere otvara put za lansiranje novog modela 500 Ibrida početkom 2025. godine. Ovaj novi model će kombinovati karoseriju električnog Fiata 500e te 1,0-litarski benzinski motor s blagom hibridnom tehnologijom preuzet od odlazećeg modela. Direktor Fiata Olivier Prancois je objasnio odluku kompanije da se prilagodi realnostima tržišta.

"Za nas je veoma važno da se uklopimo u sva očekivanja gdje god da krenemo", poručio je Francois.

Promjena dolazi u vrijeme kada je tempo usvajanja električnih vozila sporiji od očekivanog. Pandemija koronavirusa, nedostatak sirovina i evropsko oklijevanje prema održivim rješenjima odigrali su ulogu u ovom trendu.

Fiat će proizvoditi novi model 500 Ibrida u postrojenju Mirafiori u Torinu u Italiji na istoj proizvodnoj traci kao i 500e. Ovaj potez naglašava posvećenost Fiata italijanskoj industriji automobila, a Francois je kazao da Italija ostaje "vodeća snaga i budućnost" kompanije.

Direktor je priznao da je Fiat pogrešno procijenio tempo električne tranzicije.

"Mi samo, kao i svi ostali, mislili da će se svijet brže kretati kada je riječ o električnim vozilima, kao i da će troškovi elektrifikacije brže opadati. Međutim, nismo mogli ni sanjati da će doći do pandemije koronavirusa, nedostatka sirovina te da će evropsko društvo okrenuti leđa održivim rješenjima. No, to je realnost, moramo se suočiti s tim", kazao je Francois.

Dok se Fiat 500 Ibrida sprema za svoju premijeru, aktuelni 500 Hybrid nastavlja silaziti s proizvodne trake u Tychyju u Poljskoj sve do početka 2025. godine.