Zvanične potvrde
2

Hyundai, Ford i Toyota će u WRC-u od naredne godine učestvovati s hibridnim automobilima

E. L.
Svjetski reli šampionat od 2022. godine otvara vrata hibridnim reli automobilima, a svoje trogodišnje učešće već su potvrdile tvorničke ekipe Hyundaija, Forda i Toyote.

Iz FIA-e je stigla potvrda da su u Hyundaiju, Fordu i Toyoti već potpisali trogodišnji ugovor prema kojem će njihove tvorničke ekipe od naredne sezone u WRC-u (World Rally Championship) nastupati s hibridnim automobilima s kojima počinje nova elektrificirana era u Svjetskom relišampionatu.

Prema novom pravilniku FIA-e, automobile će pokretati dosadašnji 1,6-litarski turbobenzinski motori kojima će asistirati elektromotor, a kombinovana snaga trebala bi iznositi oko 380 konjskih snaga i 420 Nm obrtnog momenta. Za prijenos snage na obje osovine i dalje će biti zadužen 5-stepeni sekvencijalni mjenjač.

Zbog smještaja i zaštite baterija, čiji je kapacitet standardizovan na 3,9 kWh, automobili će biti dodatno ojačani. Hyundaijev hibridni WRC predstavnik trebao bi biti zasnovan na aktuelnom modelu i20 N. Toyota će u "akciju“ vjerovatno gurnuti GR Yaris, a u Fordu za sada šute. Svi tehnički detalji oko nove kategorije bit će poznati sredinom godine.