Jedinstven zaključak
2

Infrastruktura punionica je kočnica razvoju elektromobilnosti u BiH

Klix.ba
U okviru Sarajevske energetske i klimatske sedmice koja se održava od 23. – 27.09.2024., održan je zajednički sastanak Udruženja za elektromobilnosti i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koja djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH.

Sastanak je održan uz prisustvo velikog broja članova ispred kompanija iz oblasti automobilske industrije, elektroenergetike, elektroindustrije, saobraćaja, zaštite okoliša, distribucije nafte i naftnih derivata, kao i subjekte iz drugih djelatnosti. Cilj sastanka je bio rezimirati protekle aktivnosti predstaviti aktuelno stanje sa osvrtom na izazove uz njihova potencijalna rješenja, te dati plan predstojećih aktivnosti.

U uvodnom izlaganju, Anela Karahasan, sekretar pomenutih Udruženja je dala osvrt na protekle aktivnosti Udruženja za elektromobilnost, gdje je posebno pozdravljena inovacija kompanije Core d.o.o., Sarajevo predstavljanjem prvog bosanskohercegovačkog električnog skutera. Pozdravljen je i pomak u Tuzlanskom kantonu, koji je iz naknada od Eko taksi raspisao javni poziv za izgradnju punionica.

Istovremeno, istaknuto je kako i dalje jedna od ključnih barijera razvoju elektromobilnosti u BiH nedovoljno razvijena infrastruktura, gdje dominiraju većinom spore punionice i samo jedna brza duž cijelog Koridora. Dodatni gorući problem osim ishodovanju građevinske dozvole je i cijena za uslugu punjenja, gdje vlasnici punionica uz ugostiteljske objekte, tržne centre, hotele i sl., za ove usluge vrše naplatu u rangu od 5 do 50 KM na sporom AC punjaču, što je znatno više od stvarnog utroška električne energije.

Miro Sesar, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima prezentirao je stanje na tržištu, sa posebnim osvrtom na broj novoregistriranih električnih i hibridnih vozila prije i nakon usvajanja Odluke Vijeća ministara BIH o suspenziji carine pri uvozu električnih vozila i smanjenju iste na 5% pri uvozu hibridnih vozila.

Pri analizi tržišta istaknut je i značaj subvencije po Odluci Vlade FBIH pri kupovini novih električnih vozila, ali kako za što bolje rezultate ove dvije mjere moraju biti sinhronizirane u vremenskom smislu. U tom smislu ukupno tržište automobila za prvih 7 mjeseci 2024. godine bilježi 7427 vozila, dok u 2023. godini za isti period bilježi 6941 vozila. Ukupno tržište električnih i hibridnih vozila za prvih 7 mjeseci ove godine bilježi ukupno 422 vozila, dok u 2023. godini za isti period bilježi 336 vozila. Shodno navedenom, Udruženje će i ove godine uputit inicijativu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH za produženjem Odluke o suspenziji carine i za 2025. godinu.

Članovima Udruženja predstavljene su i ostale aktivnosti sa posebnim osvrtom na Pravilnik o registraciji, Pravilnik o homologaciji, te problematiku Uredbe o ostalim kategorijama otpada. Kao jedna od predstojećih aktivnosti članovi su istaknuli potrebu za iniciranjem suspenzije carine na uvoz N1 kategorije, uzimajući u obzir ekonomske i ekološke efekte koji bi se ostvarile.

U drugom dijelu sastanka, održana je radionica na temu: „Stanje, izazovi, i iskustva u praksi infrastrukture punionica u BiH“, koju su predstavili Dejan Šćepanović (Hager d.o.o.) i Josip Šarić (Unistelekomunikacije dd), te „Evaluacija javnih punionica u Sloveniji“ koju je predstavio Ignac Završnik, predsjednik Društava za e-mobilnost Slovenije. Cilj radionice je bio ukazati na stanje u BiH, te kako primjeniti primjere pozitivne prakse u BiH iz regije.
Ignac Završnik u svom izlaganju posebno je istaknuo da je elektromobilnost prvenstveno no ekonomski model, a zatim ekološki, koji može zaživjeti uz zajedničku saradnju javnog i privatnog sektora, i sve dok je cijena električne energije, povoljnija u odnosu na cijenu goriva za vozila na unutrašnje sagorijevanje. Konstruktivnom diskusijom i svojim prisustvom u velikom broju članice su u zaključku sastanka potvrdile još jednom svoje opredjeljenje ka elektromobilnosti kao novom poslovnom prilikom u BiH sa ekonomskog, ekološkog, turističkog aspekta, te aspekta inovacija, ali uz neophodnost sistemske podrške koja se odnosi prije svega na suspenziju carine, subvencije i izgradnju infrastrukture punionica.

Po završenom sastanku, održana je i panel diskusija na temu: „Strateški pristup razvoju elektromobilnosti u privatnom i javnom sektoru sa fokusom na dekarbonizaciju transporta“, a u okviru SECW konferencije. Učesnici panela bili su predstavnici javnog i privatnog sektora i to: Tamara Bajkuša-Spahić -MVTEO BiH, Bojan Bošnjak- Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo, Ignac Završnik - DEMS - Društvo za e-mobilnost Slovenije, Bernardas Padegimas- Štokholmski institut za okoliš SEI, Miran Stambol - Porsche Sarajevo, Fikret Seferagić- HAGER Sarajevo, Nihad Velagić-CORE d.o.o., Bojan Križ - MegaTel Slovenija, Josip Šarić- Unis telekomunikacije d.d. Mostar, dok je panelom moderirala Anela Karahasan, sekretar Udruženja za elektromobilnost.

Tokom diskusije istaknuto je da iako mali pomaci u razvoju elektromobilnosti u BiH postoje, oni i dalje nisu dovoljni. U zaključku panela, panelisti su potvrdili je za značajniji razvoj elektromobilnosti u BiH, ujedno kao novog poslovnog modela neophodan zajednički strateški pristup javnog i privatnog sektora, upravo pod okriljem prvog dana SECW konferencije: „Zajedno prema karbonskoj neutralnosti“.