Nakon Mađarske
48

Kineski BYD želi graditi još jednu fabriku u Evropi

A. M.
Kineski gigant BYD se neće zaustaviti na Mađarskoj, već želi izgraditi još jednu fabriku na Starom kontinentu. BYD želi postati jedan od najvećih proizvođača električnih vozila u Evropi.

Kineski BYD krajem prošle godine najavio je da će graditi fabriku u Evropi, a sad već najavljuju drugu. Ova odluka dio je strategije Azijata da do 2030. godine postanu jedan od najvećih proizvođača električnih automobila na Starom kontinentu.

Prva BYD-ova fabrika u Evropi biće izgrađena u Mađarskoj, tačnije u gradu Segedinu, a riječ je o investiciji od nekoliko milijardi eura. Fabrika bi trebala u početku proizvoditi 150.000 automobila i vremenom udvostručiti kapacitet. Time će BYD ujedno zvanično postati prvi veliki kineski proizvođač automobila sa proizvodnom bazom u Evropi.

Direktor BYD-a zadužen za evropsko tržište, Michael Shu, rekao je za Reuters da kineski proizvođač već razmatra otvaranje druge fabrike u Evropi. Radovi bi trebali počeli iduće godine, a za sada nije poznata zemlja u kojoj će se graditi ovo postrojenje.

Izjava zvaničnika BYD-a dolazi na dan kada je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio Mađarsku, posljednju stanicu na njegovoj evropskoj turneji. Mađarska je, pod vodstvom premijera Viktora Orbana, postala važan trgovački i investicijski partner Kine, za razliku od drugih zemalja EU članica.

Dobri politički odnosi između lidera ove dvije zemlje doveli su već do uspostavljanja BYD-ovih tvornica za proizvodnju akumulatora, autobusa i automobila u Mađarskoj.