Kralj bespuća
12

Land Rover Discovery slavi 35. rođendan: Specijalno izdanje uz poboljšano dizelsko srce

A. M.
Ima li boljeg načina da podijelite trenutak slavlja nego s posebnim, ograničenim izdanjem SUV-a sa sedam sjedišta? Osim toga, Land Rover je iskoristio ovaj jubilej da svom kralju bespuća podari moderno dizelsko srce od 350 KS s mikrohibridnom tehnologijom.

Sasvim uobičajena praksa je da automobilske kompanije iskorištavaju priliku kada njihovi popularni modeli slave godišnjicu i lansiraju specijalna izdanja u ograničenoj količini. Takve serije automobila uvijek su dobar marketinški alat, a to je upravo ono što je Land Rover učinio sa svojim Discoveryjem.

S jedne strane, britanska firma je predstavila svoj jubilarni "Disco" pod nazivom Discovery 35th Edition, s kojim obilježava 35 godina od lansiranja luksuznog SUV-a sa sedam sjedišta, a s druge strane Britanci su iskoristili priliku da predstave svoj novi dizel s mikrohibridnom tehnologijom.

Optički detalji kojima se ova verzija može pohvaliti su vrlo specifični. S vanjske strane postavljen je ekskluzivni amblem s rimskim brojem 35 (XXXV), srebrni dodaci na braniku, 22-inčne felge sa sjajno crnim efektom, kočione čeljusti također u crnoj boji, klizni panoramski krov i zatamnjena stakla.

U unutrašnjosti su dodate brojne karakteristike koje su uključene u ovu specijalnu verziju. Na primjer, tu su grijani volan, prednji pretinac za hlađenje, bežično punjenje za pametne telefone, četverozonska kontrola klime, sjedišta s električnim pogonom u dva smjera s funkcijom grijanja i ventilacije, tehnologija za vuču od 3.500 kg i trogodišnja pretplata na sistem za praćenje (ukradenog) vozila Secure Tracker Pro.

Dodajmo tome nove detalje od titanijumske mreže, presvlake od ebanovine u boji Windsor kože i jedine dvije dostupne boje karoserije: Santorini crna i Carpathian siva.

Najveća tehnička novost je 3,0-litarski Ingenium dizel motor, presađenog iz drugih Range Rover modela, kao i Defendera. Nova verzija pod oznakom D350 dolazi s 350 KS snage (+50 KS u odnosu na prethodni D300) i 700 Nm momenta (+50 Nm), što ga čini najmoćnijim Discoveryjem ikada.

Dizel je povezan sa osmostepenim automatskim mjenjačem i 4x4 pogonom. Inžinjeri su dizelskom srcu dodali 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju. Stoga, njegova WLTP potrošnja se procjenjuje na minornih 6,9 litara na 100 pređenih kilometara, dok je ubrzanje od 0 do 100 km/h traje svega 5,9 sekundi.

Popularni "Disco" u ograničenom izdanju nije povoljan. Njegova cijena za britansko tržište, trenutno jedina objavljena, iznosi 79.990 funti, odnosno oko 95.000 eura po trenutnom kursu.

Vezani članci