Nakon odgađanja
17

Maserati objavio nove teasere za Grecale, predstavljanje 22. marta

D. B.
Kompanija Maserati će predstaviti novi crossover Grecale u martu, a to je najavila teaserima.

Maserati je prvobitno planirao predstaviti Grecale prošle godine, no kriza uzrokovana nedostatkom čipova usljed pandemije koronavirusa je pokvarila planove tako da ćemo ga vidjeti 22. marta.

Grecale postaje Maseratijev drugi crossover te će svoje mjesto naći ispod modela Levante. Kompanija je objavila datum predstavljanja zajedno s novim teaserima koji nagovještavaju šta možemo očekivati od novog modela. Dizajn Grecalea nikad nije bilo velika tajna jer je kamuflaža skrivala malo toga. Teasera unutrašnjosti nema, ali je poznato da sadrži ekrane i da je dizajnirana sportski.

Pogon je i dalje misterija, no očekuje se nekoliko izbora. Maserati namjerava ponuditi i električnu verziju o kojoj zasad nema detalja. Model Trofeo visokih performansi će navodno pokretati 3,0-litarski twin-turbo V6 motor koji koristi i Maserati MC20 i koji u ovom superautomobilu razvija 621 KS, no u crossoveru bi ta snaga vjerovatno bila manja. Priča se i da će Maserati koristiti 2,9-litarski V6 motor koji pokreće model Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, a koji razvija 502 KS.

Maserati je prvobitno planirao predstaviti Grecale u 16. novembra 2021. godine, no pomenuti nedostatak čipova ga je odgodio za ovu godinu. Grecale će postati izuzetno važan dodatak ponudi uglednog brenda te će se boriti u kompetitivnom segmentu kompaktnih crossovera.

Da li će Trofeo biti predstavljen uz standardni model ili nešto kasnije, zasad nije poznato.