Rival Macanu i BMW-u X3
11

Maseratijev novi SUV stiže na tržište 2022. godine

D. B.
Foto: Auto Express
Foto: Auto Express
Kompanija Maserati planira 2022. godine na tržište plasirati novi SUV pod nazivom Grecale.

Maserati Grecale će svoje mjesto pronaći u segmentu premium crossovera srednje veličine, a ispod modela Levante. Njegovi rivali će biti Porsche Macan i BMW X3, a magazin Auto Express je objavio rendere koji pokazuju kako bi mogao izgledati.

Grecale će biti baziran na istoj platformi kao Alfa Romeo Stelvio, ali će ga pokretati isti 3,0-litarski V6 motor koji pokreće i superautomobil MC20.

Detalji o performansama zasad nisu poznati, ali pomenuti Nettuno motor razvija 622 KS i 730 Nm obrtnog momenta.

Kao i MC20. Maserati će ponuditi Grecale s potpuno električnim pogonom. Snaga i obrtni moment za ovaj model nisu poznati, ali je nagoviješteno da će koristiti najnoviju 800-voltnu tehnologiju kao i Porsche Taycan uz podršku 300kW brzog punjenja.

Foto: Auto Express
Foto: Auto Express

Grecale će biti prvi Maseratijev model s novom strukturom oznaka. Od 2022. godine će svi električni modeli ove kompanije nositi sufiks Folgore.

Maserati će ponuditi i niz elektrificiranih pogona, a jedna od opcija će biti 2,0-litarski benzinski motor s blagim hibridnim pogonom koji koristi model Ghibli.

U Maseratiju su postavili cilj da imaju najveću brzinu u odnosu na sve SUV-ove u klasi, kao i najbolje ubrzanje, upravljanje i prostranost. Kompanija se želi takmičiti s Nijemcima kada je riječ o tehnologiji, tako da će Grecale imati najbolji sound sistem u klasi.

Kompanija će u naredne tri godine predstaviti 13 novih modela, a sedam od njih ćemo vidjeti prije 2022. godine. U ponudi će biti niz novih hibridnih modela, kao i zamjena za Gran Turismo.

Vezani članci