Za urbane nomade
39

Novi kamper VW California dostupan samo u Njemačkoj, u ostatak Evrope stiže tek krajem ljeta

A. M.
Knjiga naruždbi za novu Californiju, koja je ponuđena u tri verzije i s dva motora, otvorena je samo na matičnom njemačkom tržištu, a ulazni dizel model košta 62.689 eura. Luksuzni kamper će u ostatku Evrope biti dostupan za avanture tek od kraja ljeta.

Njemački proizvođač je od lansiranja Californiije prije 36 godina prodao više od 280.000 primjeraka ovog luksuznog kampera, a najnoviji model sada treba nastaviti niz. Međutim, kupci van Njemačke moraju čekati kraj ljeta da bi mogli "pazariti" jedan od najpoželjnijih evropskih kampera.

Nova generacija je ovog puta bazirana na novom Multivanu, umjesto na komercijalnom vozilu poput T6.1. Ovo je potpuno drugačiji Bulli koji se ne može pohvaliti samo dizajnom, već i kapacitetom i tehnologijom.

Zato će nova California biti dostupna sa ukupno pet varijanti. Verzije Beach i Beach Tour trebaju turističko odobrenje, uprkos mogućnosti podizanja krova, dok su izvedbe Beach Camper, Coast i Ocean certificirane kao kamp kućice i samim tim jedini koji će moći imati kuhinju unutra u osnovnoj opremi.

VW u početku u ponudu stavlja dva pogonska motora, benzinac sa efikasnim 2,0-litarskim TSI motorom maksimalne snage 204 KS i 2,0-litarski TDI dizel sa 150 KS, oba sa automatskim mjenjačem i pogonom na prednje točkove.

Među svojim adutima, nova California je posvećena maksimalnoj efikasnosti plug-in hibridnog pogonskog sistema, PHEV sa 245 KS, 4Motion pogonom na sva četiri točka i 100 kilometara električnog dometa. Savršena kombinacija za silazak sa asfalta, iako će ova verzija stići u toku 2025. godine.

Proizvođač je već krenuo s pretprodajnim marketingom, ali za sada samo na domaćem domaćem tržištu, a na ostala tržišta širom Evrope California stiže krajem ljeta, kada se završava proizvodnja još uvijek aktuelne verzije. Cijena ulaznog modela California Beach Camper s dizelskim pogonom u Njemačkoj starta od 62.689 eura, dok početna cijena benzinske verzije iznosi 70.757 eura s PDV-om.

Vezani članci