Još bogatija ponuda
36

Audi predstavio Q6 i SQ6 Sportback e-tron

D. B.
Audijeva ponuda električnih vozila postala je bogatija zahvaljujući predstavljanju novih modela Q6 Sportback e-tron i SQ6 Sportback e-tron, a riječ je o dva atraktivna crossover coupea koji će debitovati na sajmu automobila u Parizu.

Novi automobili slijede korake modela Q6 i SQ6 e-tron, ali i isprobanu formulu čiji su pioniri bili modeli Q4 i Q8 e-tron. Kao rezultat toga imaju nagnuto vjetrobransko staklo, koje se spaja s više sportskom linijom krova. Sve to prate kompaktni bočni prozori, kao i ugaono stražnje staklo.

Osim toga što izgledaju dinamičnije, crossover coupei imaju manji koeficijent otpora zraka od 0,26, što nadmašuje standardni model za 0,02 i omogućava Sportbacku domet od 656 kilometara.

Crossover coupe dijeli dužinu i međuosovinsko rastojanje sa standardnim modelom, ali je Sportback niži za 37 mm.

Unutrašnjost je bogato tehnološki opremljena, tu je 11,9-inčni instrument klaster uparen sa 14,5-inčnim infotainment sistemom, koji koristi Android Automotive OS. Pored standardnih ekrana, kupci opciono mogu dobiti i AR head-up display te 10,9-inčni ekran za suvozača.

Ako to ne zvuči dovoljno impresivno, onda treba istaći da je glasovni asistent poboljšan ChatGPT-jem i omogućava mu da prepozna više od 800 komandi. Kupci mogu dobiti Bang & Olufsen premium ozvučenje s 20 zvučnika, a četiri su integrisana u prednje naslone za glavu.

Dizajneri fokusirani na održivost i kupci će pronaći asortiman ekološki prihvatljivih materijala, koji sadrže reciklirane elemente. Strop, stubovi i viziri su presvučeni Draftom, tkaninom napravljenom do 100 posto recikliranog poliestera. Također, dostupne su i druge vrste tkanine napravljene od recikliranih materijala kao što je Elastic Melange.

I dok Sportback varijante nisu poznate po praktičnosti, najnoviji crossover coupe ispod haube ima prtljažni prostor naprijed zapremine 64 litra, dok zapremina prtljažnika iznosi 511 litara te se može povećati na 1.373 litra obaranjem stražnjih sjedišta.

Svi modeli su bazirani na Premium Platform Electric platformi, a osnovni model Q6 Sportback e-tron koristi bateriju kapaciteta 83 kWh, kao i nazad postavljeni motor koji isporučuje 292 KS. Crossover ubrzava od 0 do 100 km/h za 7 sekundi te može preći 545 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Kupcima koji žele više snage i veći domet na raspolaganju je Q6 Sportback e-tron performance, koji dolazi s većom 100 kWh baterijom i snažnijim motorom koji razvija 326 KS. Do "stotke" stiže za 6,6 sekundi i prelazi 656 kilometara prije novog punjenja.

Dostupna je i verzija s pogonom na sva četiri točka, a to je Q6 Sportback e-tron quattro koji raspolaže sa 388 KS. Za ubrzanje od o do 100 km/h potrebno je 5,9 sekundi, a domet iznosi 636 kilometara.

SQ6 Sportback e-tron razvija 517 KS i od 0 do 100 km/h stiže za samo 4,3 sekunde. Crossover s pogonom na sva četiri točka dostiže maksimalnih 230 km/h, što je za 20 km/h više u odnosu na mainstream verziju.

Kupci mogu koristiti 225, 260 i 270 kW DC brzo punjenje, a baterija se od 10 do 80 posto napuni za 22 minute.

Početna cijena u Njemačkoj iznosi 65.900 eura.