Nakon pet generacija
21

BMW predstavio prvi M3 Touring: 510 KS, xDrive, 280 km/h

E. L.
Dugo čekan odgovor BMW-a na slične modele koje već godinama nude Audi i Mercedes niži je, duži i širi od standardne Serije 3 Touring i sa sobom donosi vrhunske performanse u praktičnijem pakovanju.

Nakon nedavne efektne uvertire na stazi Nürburgring Nordschleife na kojoj je prvi M3 Touring zvanično postao najbrži karavan koji je protutnjao kroz čuveni „zeleni pakao“, BMW je skinuo kamuflažne folije i otkrio produkcijsko izdanje posljednjeg projekta koji "potpisuje“ njihov M odjel.

Prvi i 36 godina čekani M3 u praktičnijem karoserijskom pakovanju svoje će buduće vlasnike/vlasnice tražiti među klijentelom koja je do sada razmišljala o karavanskim verzijama Audija RS4 i Mercedesa C63, a u Minhenu su mnogo ranije potvrdili da M3 Touring neće nuditi kupcima u Sjevernoj Americi.

BMW će M3 Touring nuditi samo u kombinaciji s paketom Competition, adaptivnim pogonom preko obje osovine (xDrive) i 8-stepenim automatskim mjenjačem, a poznati trolitarski 6-cilindarski biturbo motor razvija 510 konjskih snaga i 650 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi i 280 km/h (uz opcioni M Driver paket). Ako poželi, vozač(ica) može odabrati i opciju pogona samo preko zadnje osovine.

Zapremina prtljažnika iznosi od 500 do 1.500 litara, a među najznačajnijim detaljima koji M3 Touring odvajaju od standardnog trovolumenskog M3 bez sumnje je ogroman display u kojem na instrumentnu tablu otpada 12,3, a na multimedijalni sistem 14,9-inča.

BMW M3 Touring do prvih bi kupaca u Evropi trebao stići krajem godine, a osnovna cijena iznosi 97.800 eura.

Vezani članci