Novi kompaktni SUV
77

Globalni debi za Leapmotor B10 u Parizu, očekuje se cijena niža od 30.000 eura

D. B.
Kompanija Leapmotor, koja ima podršku Stellantisa, na sajam automobila u Parizu stigla je s novim kompaktnim SUV-om pod nazivom B10.

B10 je Leapmotorov treći model namijenjen evropskom tržištu te se pridružuje velikom broju konkurenata među kojima su Kia EV3, Jeep Avenger i Hyundai Kona. Leapmotor ima više od 200 dilera na 13 tržišta trenutno, a cilj je imati 500 prodajnih tačaka do 2025. godine.

Baziran na Leapmotorovoj LEAP 3.5 platformi, B10 dolazi kao potpuno električna verzija te verzija s produživačem dometa. Model s produživačem dometa ima i 1,5-litarski motor. Iz kompanije tvrde da je B10 opremljen naprednim pomoćnim sistemima za vozača, prilagodljivim digitalnim kokpitom i "pametnom" povezivošću.

B10 ima elegantan eksterijer, pojednostavljene linije i ravne ručke na vratima, kao i tanke svjetlosne letvice na oba kraja. Pomalo liči na model C10, ali profilom i stražnjim krajem podsjeća na Porsche Cayenne. Unutrašnjost nije otkrivena, no vjerovatno je riječ o minimalističkoj kabini s velikim ekranima na armaturnoj ploči.

Leapmotor nije objavio koliko će B10 koštati, no očekuje se da će cijena biti niža od 30.000 eura. Evropljani će moći kupiti ovaj model od kraja naredne godine.

Detalja o samom modelu je zasad jako malo, uključujući domet, pogon i prednosti u odnosu na konkurente. Međutim, više informacija se očekuje u narednom periodu.