435 KS i 4x4 pogon
0

Novi MG4 EV Xpower je najjači MG model u historiji marke

Klix.ba
Britanski mediji, koji pažljivo prate svaki korak MG marke, otkrivaju da je novi električni hot hatch MG4 EV Xpower najjači MG model ikad proizveden, zahvaljujući motorima koji mogu isporučiti 435 KS. Prodaja starta uskoro po cijeni od oko 42.500 eura.

MG, nekad britanski proizvođač automobila sada u vlasništvu kineskog diva SAIC Motor, službeno je predstavio novu i zanimljivu verziju električnog modela MG4 EV. Tačnije, novi model se zove MG4 EV XPower i radi se o "hot hatchu" koji ima motor od 435 KS.

Drugim riječima, ovo je najsnažniji serijski MG ikad proizveden. Novi model temelji se na modularnoj platformi koju je razvio SAIC Motor. Što se tiče pogonskog sklopa, on se sastoji od dva elektromotora, jedan na prednjoj, a drugi na zadnjoj osovini. Motor koji pokreće prednje točkove razvija 204 KS, dok motor koji snagu isporučuje na zadnji par točkova razvija 231 konjsku snagu. Dva motora u sinergiji razvijaju 435 KS i obrtni moment od 600 Nm. S pogon na sve točkove ovaj MG model sprinta do ''stotke'' za samo 3,8 sekundi. MG za sada nije otkrio maksimalnu brzinu ovog električnog sprintera, niti podatke o bateriji.

Uz ovaj pogonski sklop, novi MG4 EV XPower također dobija sistem dinamičke kontrole, takođe premijerno uvedeno u jedan MG model. Sastoji se od elektronskog zaključavanja diferencijala i inteligentnog upravljačkog modula motora, što rezultuje sistemom vektorisanja obrtnog momenta, a u praksi boljim upravljanjem. Također, u poređenju s običnim MG4 EV, novi "hot hatch" dobija 25% tvrđi ovjes, zahvaljujući promjenama na amortizerima i oprugama, kao i čvršćim stabilizatorima. Paket modifikacija takođe uključuje direktnije upravljanje i adekvatnije kočione komponente s ventilisanim diskovima promjera 345 milimetara na svim točkovima.

Novi MG4 EV XPower bit će vizuelno prepoznatljiv po crno obojenom krovu, narandžasto obojenim čeljustima, 18-inčnim točkovima i posebnoj svijetlozelenoj boji.

Ovaj ekskluzivni model MG-a bit će javno prikazan na Festivalu brzine Goodwood u Velikoj Britaniji. Prodaja stara uskoro po cijeni od oko 42.500 eura