Isporučuje do 422 KS
53

Ovako izgleda produkcijska verzija modela BYD Seal 06 GT, očekuje se i u Evropi

D. B.
Kineski proizvođač automobila BYD objavio je zvanične fotografije svog najnovijeg potpuno električnog hatchbacka, a to je model Seal 06 GT.

Ovaj produkcijski model potiče od koncepta BYD Ocean M Concept, koji je prvobitno predstavljen na sajmu automobila u Pekingu održanom u aprilu ove godine.

Produkcijski Seal 06 GT je zadržao opći dizajnerski jezik koncepta, no ima nešto "suzdržaniji" eksterijer. Sportski elementi poput agresivnih aerodinamičkih komponenti i istaknutog stražnjeg krila su ublaženi ili potpuno uklonjeni. Prednji i stražnji branik imaju suptilnije sportske usisnike, a LED dizajn prednjih i stražnjih svjetala je pojednostavljen, što važi i za bočne retrovizore.

U unutrašnjosti je hatchback usvojio digitalni kokpit, upravljač i ručicu mjenjača od BYD Seal sedana, dok ga armaturna ploča i kontrole klima uređaja razlikuju od sedana.

Seal 06 GT je zbog svoje veličine našao mjesto između manjeg Dolphina i većeg Seal sedana, dug je 4.630 mm, a njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.820 mm. Ove brojke govore da je veći od rivala kao što su Volkswagen ID.3 i MG4 hatchback modeli, ali i nešto kompaktniji u odnosu na Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6 crossovere.

Automobil je baziran na BYD-ovoj e-Platform 3.0 Evo platformi, podržava konfiguraciju s jednim motorom i stražnjim pogonom te s dva motora i pogonom na sva četiri točka. Prema kineskom ministarstvu industrije i informacijskih tehnologija, model s jednim elektromotorom će razvijati 218 KS, dok će model s dva elektromotora isporučivati 422 KS.

Zvanično lansiranje je planirano za 30. august, a očekuje se da će se BYD Seal 06 GT u bliskoj budućnosti pojaviti i na međunarodnim tržištima uključujući Evropu.