Cijena oko 25.000 eura
55

Ovo je novi MG ZS: Najprodavaniji automobil marke u Evropi sada je hibrid

A. M.
Pristupačni SUV, koji bilježi izvanredne prodajne brojke na evropskom tržištu, doživio je temeljito ažuriranje. Najprodavaniji automobil Morris Garages postaje hibrid i donosi sijaset komponenti moderne tehnologije. Nažalost, to će pratiti i viša cijena.

Novi MG ZS Hybrid+ je tu ili skoro tu. S potpuno novim dizajnom eksterijera i proširenom tehnološkom opremom, novi MG ZS Hybrid+ će igrati vodeću ulogu u segmentu malih SUV vozila sa samopunjivim hibridnim motorima. "Mali brat" MG HS-a je usmjeren na brendove kao što su Toyota i Renault, koji prodaju automobile s hibridnom tehnologijom.

Dizajn novog MG ZS Hybrid+

Pogled na prve otkrivene slike dovoljan je da otkrijemo šta se promijenilo na ZS-u. Obnovljeni SUV iz Morris Garages napravio je korak naprijed u pogledu dizajna. Sada ima atraktivnije, sofisticiranije i proporcionalnije oblike. Zasnovan je na novom dizajnerskom jeziku brenda. Filozofija već viđena u novim MG3 i MG HS modelima.

Prednja strana je podvrgnuta temeljitom redizajnu s potpuno novim licem i svjetlima u LED tehnologiji, koji integrišu karakterističan svjetlosni potpis. Osim toga, oba prednja svjetla su povezana kroz usku centralnu rešetku, što pomaže da se naglasi širina prednjeg dijela. Branik i otvori za zrak su takođe novi. Pogled sa strane otkriva SUV suštinu ovog vozila. Opremljen je lijepo dizajniranim točkovima. Odzada su nova svjetla i novi branik. Sve u svemu, ovo što se može vidjeti po prvim slikama novi ZS djeluje atraktivno i lijepo dizajnirano.

Unutrašnjost i tehnologija novog MG ZS Hybrid+

U unutrašnjosti novog ZS Hybrid+ bi nas trebalo dočekati ugodno okruženje. Kabina je navodno, kao i kod sadašnjeg modela, praktična i u višim verzijama ističe se digitalnim i tehnološkim komponentama. MG nije objavio slike unutrašnjosti, ali je potvrdio da su za završnu obradu korišteni visokokvalitetni materijali. Brend također naglašava da će, zahvaljujući svojim dimenzijama i dizajnu, novi ZS nastaviti da nudi jednu od najprostranijih kabina u svom segmentu. Ono što se zna da su digitalni instrumenti povezani u jedan modul s multimedijom. Dakle, sastoji se od dva ekrana. S jedne strane se nalazi digitalna instrument tabla, a s druge strane ekran osjetljiv na dodir namijenjen za upravljanje s novim i naprednijim infotainment sistemom.

U zavisnosti od nivoa opreme, ZS bi trebao ponuditi brdo opreme u kojoj se ističu relevantni elementi poput kamere od 360 stepeni, automatskih LED farova, prednjih sjedišta sa električnim podešavanjem, sistema za ulazak i pokretanje bez ključa ili bežični punjač za kompatibilne mobilne telefone.

Lista sistema za pomoć u vožnji je široka i raznolika. Obnovljeni SUV iz MG-a će posjedovati, između ostalih tehnologija, aktivno kočenje u slučaju nužde s detekcijom pješaka i biciklista, asistenciju pri zadržavanju vozne trake, upozorenje o napuštanju trake, detekciju mrtvog ugla, upozorenje vozača, prilagodljivi tempomat i upozorenje na saobraćaj iza vozila.

Hibridni pogon novog MG ZS Hybrid+

Osim promjena koje su se dogodile na dizajnu ili tehnološkoj opremi, ono što je zaista važno je pogonski sistem. Ukratko, ZS je "podlegao" elektrifikaciji. I to čini kladeći se na novu Hybrid+ tehnologiju iz Morris Garages. Ispod haube se nalazi hibridni pogonski sistem (HEV) koji se sastoji od benzinskog motora s Atkinsonovim ciklusom rada i električnog motora.

Ovo je ista tehnologija koja je nedavno debitovala u novom MG3. Pokreće se preko trostepenog automatskog mjenjača i sistema pogona na prednje točkove. Osim toga, zahvaljujući NCM litijum-jonskoj bateriji od 1,83 kWh, može raditi u 100 posto električnom režimu rada u određenim situacijama i u određenom vremenskom periodu. Kako se radi o hibridnom automobilu, nosi ekološku značku ECO sa prednostima mobilnosti koje to podrazumijeva. Šasija je fino podešena. MG je posvetio znatnu količinu resursa da svoj mali SUV učini agilnijim, stabilnijim i sigurnijim.

Datum dolaska na tržište i cijena

Komercijalno lansiranje novog hibridnog ZS-a u Evropi je neminovno. MG je potvrdio da će, ako sve bude po planu, stići u salone mnogo ranije od prvobitnih prognoza, odnosno već krajem ovog ljeta. Cijene su, za sada, nepoznate. Međutim, s obzirom da više neće više biti povoljnog benzinca, ZS s hibridnim motorom mora biti skuplji. Očekuje se da će koštati oko 25.000 eura.