Noviteti
4

PSA Peugeot Citroën i Toyota predstavili novi kombi

Klix.ba
PSA Peugeot Citroën i Toyota Motor Europe (TME) predstavili su nove modele Citroën SPACETOURER, Peugeot TRAVELLER i Toyota PROACE. Bit će dostupni u verzijama kombija za privatne svrhe i minibusa za poslovne svrhe. Ove dvije grupacije ovako su potvrdile nastavak svoje saradnje koja je započela sporazumom potpisanim 2012. godine.

Tri nova vozila, koja će biti puštena u prodaju u prvoj polovini 2016. godine, bit će predstavljena na štandovima ove tri marke na predstojećem salonu automobila u Ženevi u martu 2016. godine.

"Ponosni smo zbog današnjeg predstavljanja ovih triju novih vozila koja su plod saradnje grupa Toyota Motor Europe i PSA Peugeot Citroën. Ovaj sporazum omogućio nam je da razvijemo novo efikasno bazno vozilo i pružimo našim klijentima širom svijeta moderne proizvode koji su izuzetno konkurentni u svom segmentu." rekao je Patrice Lucas, direktor programa i strategije grupe PSA Peugeot Citroën.

"Vrlo smo sretni što se iz saradnje koju smo započeli 2012. godine s grupom PSA Peugeot Citroën danas izrodila potpuno nova generacija modela Toyota PROACE", izjavio je Johan van Zyl, predsjednik i izvršni direktor grupe Toyota Motor Europe. "Timovi su naporno radili zajedno, ali i na razini svake marke, te sam siguran da će naš novi PROACE, kao i sve njegove verzije, obogatiti gamu snažnih i izdržljivih vozila kakve naši kupci očekuju od Toyote."

Vozila Toyota Proace od 2013. godine temelje se na vozilima trenutne generacije Peugeot Expert i Citroën Jumpy. U sporazumu potpisanom 2012. predviđen je zajednički razvoj automobila nove generacije, te nastavak saradnje i nakon 2020. godine.

Cilj saradnje za obje grupe bio je ponuditi konkurentan proizvod u segmentu laganih gospodarskih vozila srednje veličine, minibusa i kombija optimizacijom troškova razvoja i proizvodnje. Automobili su proizvedeni u tvornici grupe PSA Peugeot Citroën Sevelnord u gradu Valenciennes u Francuskoj.

Grupa Toyota Motor Europe sudjelovala je u troškovima razvoja i industrijskim ulaganjima za ta nova vozila.

Ova vozila imaju jednake tehničke karakteristike, motore i opremu te se pojedinačno odlikuju prepoznatljivim stilom ukorijenjenim u nasljeđu svake marke.