BH. premijera
63

Škoda predstavila četvrtu generaciju Superba na bh. tržištu

A. M.
U nizu noviteta koje je Škoda predstavila na našem tržištu ove godine, kao zadnji stiže perjanica ponude – novi Superb. Četvrta generacija je simbioza najboljih sastojaka čeških ideja i njemačke tehnologije, koja stiže iz tvornice u Bratislavi, a u BiH će se prodavati isključivo u limuzinskom izdanju.
Model koji je potiho došao na naše tržište davne 2002. godine, a naknadno se sklapao u Volkswagenovim postrojenjima u Vogošći na nivou jednostavne SKD montaže, otvorio je vrata najvećoj Škodinoj limuzini i na bh. tržištu. Dvije decenije poslije, ovaj put iz tvornice u Bratislavi, na naše skromno tržište stiže četvrta generacija Superba.

"Potpuno novi Superb proizvodi se u tvornici Volkswagen grupacije u slovačkoj prijestolnici Bratislavi. Ovaj potez dio je projekta Beta+, čiji je cilj iskorištavanje sinergije u proizvodnoj mreži i jačanje efikasnosti unutar grupe ključnih brendova VW grupe. Za četvrtu generaciju Superba smo ubijeđeni da će se brzo nadovezati na uspjeh svojih prethodnika kojih je za prethodne tri generacije isporučeno nešto više od 1,6 miliona primjeraka", izjavio je na predstavljanju Superba brand manager Škode BiH Ismir Omeragić

Na skoro pet metara Škoda je rastegnula novi Superb. I ne samo da su Česi razmišljali o "metrima", oni su dobili priliku da limuzinsku verziju, jer se Superb neće prodavati u Combi izvedbi u BiH, ponude i kupcima Passata, koji se u novoj generaciji prodaje isključivo kao karavan. Superb je istovremeno spreman postaviti standarde u pogledu dizajna, komfora i sigurnosti.

Zategnute linije češkog "Passata" omogućile su mu poboljšane performanse i nižu potrošnju goriva. U konfiguratoru ćete trenutno pronaći po dva benzinca i dva dizela u rasponu snage od 150 do 265 KS. Jače izvedbe dizela (2.0 TDI 193 KS) i benzinca (2.0 TSI 265 KS) uvijek dolaze s 4x4 pogonom. Svi motori su upareni s DSG automatskim mjenjačem, a novina je malena ručica kod stuba upravljača. Naknadno će u ponudi biti i plug-in hibrid sa 100 kilometara autonomije na čistu struju, a koji se može puniti i na brzim DC punjačima do 50 kW snage.

"Iako su mnogi proizvođači u međuvremenu napustili segment limuzina u sveopćem SUV zamahu Škoda je pažljivo osluškujući “puls” i želje kupaca, posebno u Evropi, odlučila da zadrži u ponudi svoju perjanicu i ponudi ga kupcima u vidu nove generacije. Predviđanja su da će Superb već s početkom naredne godine preuzeti lidersku poziciju u svom segmentu", dodao je Omeragić.

Česi su se na novom Superbu posebno bavili poboljšanjem sistema pomoći koje pružaju više udobnosti, ali ponajprije sigurnosti u vožnji. Tako su Česi u svjetlosna tijela novog Superba ugradili efikasnija Matrix svjetla kao standardnu opremu, a u konfigurator se mogu pronaći poboljšani DCC Plus ovjes – prvi put dostupan u Škodinoj limuzini, inovativni sistemi poput Turn Assist ili Crossroad Assist, inteligentni parking asistenti itd.

Superb je čisti primjer modela za 21. vijek. Iz Škode napominju da kupcima nude širok spektar usluga na dlanu putem MySkoda aplikacije. Ova usluga podrazumijeva online zaključavanje, praćenje lokacije vozila, online zakazivanje servisa, daljinsko parkiranje vozila itd.

Unutrašnjost Superba ima samostojeći infotainment displej veličine do 13 inča i moderno dizajniranu centralnu konzolu. Po prvi put u Superbu kao opcija dostupan je i head-up displej. Škoda Smart Dials i govorni asistent Laura, dopunjen ChatGPT funkcionalnošću, olakšavaju upravljanje brojnim funkcijama vozila i infotainmenta. Poboljšani element je i tzv. Power Box, aktivno hlađeni prostor za induktivno punjenje pametnog telefona do 15 W, kao i Ergo sjedišta sa 10 pneumatski kontrolisanih masažnih jastučića.

S kapacitetom prtljažnika od 645 litara, ali i praktičnim petim vratima, veličina prtljažnika kod limuzine povećana je za 20 litara u odnosu na prethodnika, a pristup je više nego olakšan. Prostor na zadnjoj klupi Superb nudi komfor na nivou predsjedničke limuzine, a kao dio Simply Clever rješenja, za relaksaciju i drijemanje, ugrađeni su praktični držači glave, koji se izvlače iz naslona za glavu.

Škodina nova sistematizacija označavanja paketa opreme pojednostavila je pristup i ponudu. Paketi su poredani po nazivima: Essence, Selection, Sportline (dostupan od 2025.) i Laurin & Klement.

Cijena osnovnog benzinskog modela Superb Essence 1.5 TSI DSG iznosi 68.675 KM, odnosno 73.565 KM u dizelskoj verziji Superb Essence 2.0 TDI DSG. Naprednije izvedbe, s paketima Selection i 4x4 pogonom, koštaju od 87.666 KM za verziju Superb Selection 2.0 TDI (193 KS), odnosno 98.228 KM za najskuplju izvedbu bez dodatne opreme - Superb L&K 2.0 TSI DSG 4X4 sa 265 KS.