Modeli sedme generacije
23

Volkswagen predstavio novi Transporter i Caravelle

D. B.
Njemački proizvođač automobila Volkswagen kompletirao je svoju ponudu modernih kombija novim modelima Transporter i Caravelle, koji su se pridružili modelima ID. Buzz, Multivan i California.

Krajem 2021. godine je predstavio prvog člana T7 serije, a to je bio Multivan baziran na MQB platformi Volkswagen Grupe. Ponuđen je s benzinskim, dizelskim i plug-in hibridnim pogonom te služi kao klasični minivan namijenjen prijevozu putnika, dok je na nekim tržištima zamijenio model Caravelle. No, ne treba ga miješati s modelom ID. Buzz, koji je potpuno električni minivan i koji služi kao duhovni nasljednik originalnog Volkswagen Type 2 kombija, ali ni s novim Volkswagenovim Transporterom T7 koji je upravo predstavljen uz brata Caravelle. Ovi modeli kompletiraju ponudu zajedno s novim modelima među kojim su panel kombi, Kombi, laki kamion i Caravelle te pružaju novu interpretaciju stila T6.1 prethodnika.

Pored toga, ovo su prvi Volkswagenovi kombiji dostupni s turbodizelskim, plug-in hibridnim ili potpuno električnim pogonom, a novi Transporter i Caravelle sedme generacije su predstavljeni u flagship Caravelle Style i Transporter PanAmericana verzijama. Sedma generacija linije proizvoda se lako raspoznaje, verzije Transportera su Kombi, panel van i laki kamion, dok je Caravelle isključivo namijenjen prijevozu putnika.

Uz turbodizelski, PHEV i električni pogon, opciono je moguće dobiti i pogon na sva četiri točka, tako da je u ponudi niz Volkswagenovih kombija, tri nove verzije Transportera, Caravelle, ID. Buzz i ID. Buzz Cargo, kao i svestrani Multivan te novi California kamper. Potpuno novi VW Transporter i Caravelle već su u pretprodaji u Evropi te su dostupni s tri opcije TDI motora snage 110, 150 i 170 KS. PHEV razvija 232 KS, no ipak nije najsnažniji u ponudi.

Električne verzije isporučuju 136, 218 i 286 KS, a kapacitet baterije je isti za sve i iznosi 64 kWh.

Recimo i da TDI i eHybrid modeli imaju pogon na prednje točkove, no za snažnije dizele je moguće dobiti opcioni 4MOTION pogon na sva četiri točka. Električni modeli imaju stražnji pogon, no u budućnosti će se moći dobiti i pogon na sva četiri točka. Najsnažniji TDI, kao i PHEV i električni modeli, standardno imaju osmostepeni automatski mjenjač.

Nova generacija Transportera, ovisno o verziji, može povući prikolice do 2,8 tona, dok maksimalna nosivost iznosi 1,33 tone.

U unutrašnjosti je 12-inčni digitalni instrument klaster te 13-inčni ekran infotainment sistema, a ispred vozača se nalazi multifunkcionalni upravljač. Ručna kočnica je zamijenjena dugmetom smještenim u centralnom dijelu armaturne ploče. Ručica mjenjača se nalazi na upravljačkom stubu kod verzija s automatskim mjenjačem. U unutrašnjosti se nalazi dosta pretinaca za odlaganje predmeta.

Transporter i Caravelle dijele proporcije i više panela karoserije s Ford Transit te Turneo Custom blizancima, ali su Volkswagenovi dizajneri učinili sve što su mogli da izgledaju drugačije.

Redizajnirali su prednju masku kombinujući elemente Multivana i ID. Buzza. Nazad su LED svjetla u stilu Amaroka s umecima u boji karoserije.