Na snazi od 2025. godine
25

Panika među proizvođačima automobila, žele odgoditi strožije propise o emisiji CO2

A. M.
Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) traži od Evropske komisije da odgodi nove i pooštrene propise o emisiji CO2 postavljene za 2025. Od sljedeće godine svi proizvođači će morati proizvoditi automobile koji emituju maksimalno 95 grama CO2 po kilometru.

Većina evropskih proizvođača automobila nije spremna da ispuni ove nove ciljeve, što bi moglo dovesti do veoma velikih kazni, koje se mjere čak u milijardama eura, ili čak mogu dovesti do smanjenja proizvodnje automobila za par miliona jedinica.

Sada ACEA, udruženje koje predstavlja evropske proizvođače automobila, traži od Evropske komisije da odgodi nove ciljeve emisije. U prijedlogu lobističke grupe, ACEA želi da se novi propisi o emisiji CO2 odgode do 2027. godine.

Prema novim pravilima o ovim emisijama, od sljedeće godine svi proizvođači će morati proizvoditi automobile čija emisija ne prelazi 95 grama CO2 po kilometru. Trenutno je granica emisije CO2 postavljena na 106,6 g/km.

ACEA tvrdi da će novi novi i pooštreni propisi primorati proizvođače da zaustave, odnosno smanje proizvodnju oko dva miliona automobila ili da plate kazne u visini do 13 milijardi eura za putničke automobile i tri milijarde eura za laka komercijalna vozila.

"EU je u krizi uzrokovanoj niskom potražnjom potrošača za električnim vozilima i nelojalnom konkurencijom proizvođača električnih vozila iz azijskih zemalja, što znači da industrija EU neće moći ispuniti ove ciljeve smanjenja", navodi se u službenom saopštenju ACEA-e.

Iz Udruženja dodaju da "industrija EU neće imati izbora osim da značajno smanji proizvodnju, što ugrožava milione radnih mjesta u Uniji, šteti potrošačima i negativno utiče na konkurentnost i ekonomsku sigurnost".