Savjeti za vozače
76

Putujte povoljnije električnim autom, Ionity snizio cijenu punjenja u 12 EU zemalja

A. M.
Jedna od najpoznatijih i najvećih evropskih kompanija, koja upravlja mrežom od skoro 4.000 brzih punjača, smanjila je cijene u 12 zemalja Evropske unije. Putovanje s električnim automobilom zahtijeva planiranje, evo prilike da isplanirate i zemlje u kojima ga možete povoljnije puniti.

U razvijenim evropskim zemljama važi pravilo da je redovno punjenje električnog automobila u vlastitoj kući donosi najviše uštede i najviše čuva zdravlje baterije zbog manje snage punjenja.

Punjenje na mreži javnih punionica, pogotovo u Evropskoj uniji je skupo, ali javna mreža je najzahvalnija i najpreporučljivija uglavnom na dužim putovanjima. Jedan od najpoznatijih i najvećih operatera stanica za brzo punjenje u Evropi je Ionity. Trenutno imaju oko 3.800 punjača, a broj se svake godine povećava za stotine novih punjača.

Međutim, punjenje na Ionity štandovima snage do 350 kilovata spada među najskuplje u Evropi. Neregistrovani korisnik, na primjer u Austriji, plaća 0,69 eura za 1 kWh struje, a da niko ne garantuje vrijednost snage punjenja. Automobili sa arhitekturom od 400V imaju problem s tim, jer neki su se korisnici žalili da samo kratko vrijeme uspijevaju održati visoku snagu punjenja. Nasuprot tome, kod električnog automobila sa arhitekturom od 800 volti, vrijednosti punjenja preko 200 kW se održava prilično dugo, pa vlasnici takvih vozila prolaze bolje.

Sada je Ionity u slučaju osnovnog programa Ionity Direct spustio cijene bez ikakvih tarifnih naknada u 12 zemalja Evropske unije. Na tom spisku su: Belgija, Danska, Estonija, Hrvatska, Irska, Latvija, Litvanija, Nizozemska, Norveška, Slovačka, Slovenija i Švedska.

Ako planirate putovanje u Evropu ili već putujete po Starom kontinentu, najmanje ćete uštediti ako bude punili u Hrvatskoj, koju je Ionity počastio kozmetičkom redukcijom od svega 1 euro cent po kilovat satu pri korištenju osnovnog Ionity Direct programa. Većima zemalja koje na spisku imaju cijenu nižu za 10 euro centi. Naši zapadni susjedi inače su među zemljama sa najvećim tarifama punjenja na Ionityu.

Pored toga, Ionity uvodi dva nova tarifna plana sa fleksibilnim uslovima prilagođenim za različite kilometraže kupaca. Ionity Passport Motion i Ionity Passport Power nude značajno smanjenje cijena u odnosu na ad-hoc naplatu. U zavisnosti od zemlje i tarife, cijene kilovat sata su dostupne već od 0,26 eura.

Stoga, ako često koristite Ionity usluge, isplatit će se jedna od ove dvije tarife. U slučaju Ionity Passport Motion, recimo u Češkoj, korisnik plaća četiri eura za prvi mjesec, a zatim 5,85 eura mjesečno. Međutim, za ovu naknadu dobit ćete znatno nižu cijenu po kilovat satu. Umjesto standardnih 0,85 eura, platit ćete 0,62 eura po kilovat satu, odnosno 0,50 eura u slučaju Ionity Passport Power tarife.

Korisnici ističu i neke prednosti Ionity punjača. Iako su mjesečne naknade za varijantu Ionity Passport Power veće, na Ionityju se za istu cijenu kilovat sata struje kao kod konurencije može dobiti znatno jači punjač.