Na bazi Grande Pande
0

Sandero Stepway postaje trn u oku svima: Fiat mu priprema oponenta u obliku Pande Fastback

A. M.
Iduća godina će nesumnjivo biti važna godina za Fiat. Italijanski brend priprema lansiranje nove i specijalne Pande. Fiat će komercijalizovati karoserijsku varijantu koju nikada ranije nije imao u Evropi. Riječ je o Pandi Fastback s kojom Italijani žele prestići Daciju i njihov nenadmašni Sandero Stepway.

Fiat je najprodavaniji brend u okviru najveće svjetske grupacije Stellantis, ali mu odlazak klasičnog Fiata 500 izmakao tlo pod nogama ove godine. Međutim, Italijani imaju u planu da od Pande naprave heroja malog formata, razvijajući sve moguće derivate koji su zanimljivi evropskim kupcima.

Možda je pretenciozno nazivati to revolucijom, ali italijanska kompanija je dugo čekala da njeni menadžeri istkaju novu strategiju kako bi povratili poziciju koju su nekad imali. I njih, kao i većinu drugih brendova boli meteorski uspon Dacije i Sandera Stepway.

Foto: Clubalfa.it
Foto: Clubalfa.it

Fiatova situacija će se promijeniti u narednim mjesecima, počevši od nove Pande. Simpatično vozilo je predodređeno da bude mjerilo za dizajn, održivost, tehnologiju i cijenu.

Nije baš da Rumuni sa Stepway-em mogu reći da gaje iste karakteristike, ali Italijani ubacuju u brzinu više jer žele da povrate stari sjaj koji su nekad uživali i zato žele s trećom karoserijskom varijantom nove Grande Pande koju razvijaju da napadnu najprodavaniji evropski auto. Riječ je naravno o Fiat Pandi Fastback, koju su u Stellantisu već pozicionirali kao jakog kandidata koji bi mogao predvoditi ovaj segment.

Ako se sjetite Fiat je početkom ove godine predstavio pet koncepata koji su predstavljali novu porodicu modela zasnovanu na ovoj novoj generaciji Pande. Ona, estetski gledano, sportskija varijanta dizajnirana je da izazove pravu senzaciju. Panda Fastback će biti prvi SUV kupe ovog brenda, ali i među svim rivalima na svom nivou u okviru porodice Stellantis, koji se izdvaja po sportskijoj liniji krova i izraženijem padu vrata prtljažnika.

S pet vrata Panda Fastback će se pohvaliti zadivljujućim dizajnom, usvajajući sofisticirane i moderne karakteristike predstavljene s novom Pandom, nešto veća od osnovnog modela jer će minimalno premašiti četiri metra dužine. Veoma interesantan model za dominiranje ulicama koji stiže u drugoj polovini 2025. godine, stavljajući u ozbiljnu vezu sada već svima nedostižnog rivala iz Dacije.

Šta znamo o budućoj Pandi Fastback? Model je već u razvoju, prototipovi su kamuflirani i čekaju da stanu na točkove. Oko pogona zaista ne treba vidovnjak da bi otkrio šta će se naći pod prednjim poklopcem. Stellantis nastavlja da "štanca" male automobile na maloj platformi i filuje ih s hibridom i električnim motorom, uostalom jednako kao i običnu Grande Pandu.

Dakle, Panda Fastback hibrid će stizati s dobro poznatim 1,2-litarskim trocilindarskim benzincem opremljenim MHEV sistemom u verzijama sa 100 i 130 KS, oba s automatskim mjenjačem i pogonskim lancem. Opcija dva bit će električna verzija s elektromotorom od 113 KS i baterijom od 44 kWh s maksimalnim dometom do 330 kilometara s jednim punjenjem.