Od 2025. godine
82

Šef Renaulta: Proizvođači auta bi se mogli suočiti s milijardama eura kazni ako ne ispune CO2 ciljeve

A. M.
Luca de Meo, prvi čovjek Renault grupe, upozorava da bi proizvođači automobila mogli biti kažnjeni s iznosom do čak 15 milijardi eura ako ne ispune ciljeve emisije CO2 koje je nametnula Evropska unija za 2025. godinu. Slaba prodaja električnih automobila je jedan od glavnih uzroka.

Počevši od sljedeće godine, svi proizvođači automobila morat će se pridržavati novih, strožijih ciljeva emisije CO2 nego ove godine.

Evropska unija će nametnuti novi prag ograničenja prosječnog nivoa emisije CO2 od 94 grama/km za 2025. godinu. Ovo ograničenje je trenutno na 116 grama po pređenom kilometru.

Proizvođači koji prekorače granice emisije CO2 rizikuju kaznu od 95 eura za svaki gram/km preko granice. To se zatim množi s brojem prodatih vozila.

Zbog novog ograničenja CO2, većina proizvođača je zabrinuta da to neće moći ispuniti. Oni koji se ne pridržavaju novih ciljeva rizikuju da će biti "penalizirani" s više milijardi eura kazne. Ovu zabrinutost izrazio je i Luca de Meo, šef Renault grupe. On je upozorio da bi evropska automobilska industrija mogla pretrpiti kazne u iznosu do 15 milijardi eura ako se ne ispune novi ciljevi emisije CO2.

"Ako prodaja električnih vozila ostane na današnjem nivou, evropska industrija bi mogla platiti do 15 milijardi eura kazne ili zaustavi proizvodnju više od 2,5 miliona vozila", rekao je Meo za francusku radio stanicu, prenosi Automotive News Europe.

"Brzina rasta električnih automobila je na nivou polovine od onoga što nam je potrebno da bismo ostvarili ciljeve koji bi nam omogućili da ne plaćamo penale", dodao je prvi čovjek Renault grupe.

Nadalje, šef Renaulta izjavio je da se proizvođači već bore da se prilagode novim granicama emisija za 2025. godinu i traže veću fleksibilnost od vlasti.

"Svi pričaju o 2035., a to je tek za 10 godina, ali mi bismo trebalo da govorimo o 2025. godini, jer se već borimo za ispunjenje novih propisa. Potrebna nam je fleksibilnost. Nametati rokove, a da ove stvari ne učinimo fleksibilnijim, veoma je, veoma opasno", zaključio je de Meo.