Još jedan projekt
16

Toyota i Subaru rade na novom električnom automobilu

D. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Toyota i Subaru se ponovo udružuju s namjerom da razviju novi električni SUV. Ove kompanije će proizvodnju započeti u januaru 2026. godine, javlja Nikkei Asia.

Poznato je da su Toyota i Subaru već zajedno razvijali električne automobile, a među njima su Toyota bZ4X i Subaru Solterra, koji se proizvode u Toyotinom postrojenju u Aichiju, a sada planiraju proizvodnju novog SUV-a u Subaruovoj fabrici Yajima.

Umjesto da počnu iz početka, kompanije će zapravo koristiti dijelove koje već proizvode, a ovaj pristup će im omogućiti da razviju SUV brže te da smanje troškove. Cilj im je da proizvode 15.000 do 30.000 automobila mjesečno.

Također, kompanije planiraju prodavati novi SUV u Sjevernoj Americi, Evropi i Japanu, ali bi ga mogle plasirati i na druga tržišta. Koliko će koštati, zasad nije poznato.

Ovo nije jedini zajednički projekt Toyote i Subarua, jer rade na tri nova električna crossovera koje ćemo vjerovatno vidjeti u drugoj polovini naredne godine. Treba naglasiti da, iako su fokusirani na električna vozila, partneri ipak nisu odustali od benzinskih motora. Prošlog mjeseca su se pridružili Mazdi te su najavili planove za nove i poboljšane motore s unutrašnjim sagorijevanjem.