Model za 2025. godinu
96

BMW Alpina XB7 Manufaktur košta 190.500 eura

D. B.
Alpina je predstavila poboljšanu verziju modela XB7, koja nosi oznaku Manufaktur.

SUV visokih performansi dobio je nove felge, više kože u unutrašnjosti i širi izbor opcija personalizacije za modelsku 2025. godinu. BMW Alpina XB7 je model prisutan od 2020. godine, ali je značajno obnovljen 2022. godine. Upravo na tom faceliftu je zasnovan i novi XB7 Manufaktur za 2025. godinu, no donosi i neke dodatne karakteristike kako bi bio privlačniji kupcima luksuznih SUV-ova.

Promjene eksterijera su ograničene na novi set 23-inčnih Alpina Classic kovanih felgi s Aluminium Satin završnom obradom te na nešto naglašeniji stražnji difuzor. Karoserija je dostupna u Alpina plavoj i Alpina zelenoj II boji, a na raspolaganju su i druge opcije iz BME Individual kataloga. Sve se mogu kombinovati s Black Line i Aluminium Satin Line opremom, čime se dodaju crni ili sjajni detalji eksterijera i unutrašnjosti.

BMW Alpina XB7 Manufaktur standardno dolazi s dodatnom kožom u unutrašnjosti, no najviše pažnje ipak privlači Lavalina opcija potpuno kožnog interijera. Ovo zahtijeva više od 100 sati ručnog rada za rezanje i šivanje 427 komada kože. Presvlake su dostupne s bilo kojom završnom obradom, a tu su i Manufaktur oznake na patosnicama te specijalna pločica na centralnoj konzoli.

Ispod haube se nalazi 4,4-litarski V8 twin-turbo motor, koji razvija 621 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka putem osmostepenog automatskog mjenjača i BMW-ovog xDrive sistema, a SUV je opremljen i elektronski varijabilnim stražnjim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem. U poređenju sa standardnim modelom BMW X7, Alpina XB7 ima sportski podešeni zračni ovjes koji se automatski spušta pri većim brzinama. Upravljač postaje oštriji, a za zaustavljanje se brine kočioni sistem visokih performansi s većim bušenim diskovima i plavim kočionim kliještima.

Alpina je dosad proizvela 2.880 primjeraka modela XB7, od čega 550 za evropsko tržište. CIjena modela BMW Alpina XB7 Manufaktur (2025) u Njemačkoj iznosi 190.500 eura, dok se isporuke očekuju u martu naredne godine.