Rezultat sjajnog projekta
76

BMW nikad nije proizvodio E46 M3 Touring, no jedan se ipak vozi

D. B.
Postoji nešto posebno u brzim, snažnim karavanima, a samo nekoliko dana nakon što je BMW predstavio fenomenalni M5 Touring, na internetu se pojavio modifikovani M3 Touring generacije E46.

BMW nikad nije proizvodio E46 M3 Touring, ako se ne računa koncept, no jedan vlasnik je bio odlučan u namjeri da ostvari svoju želju da posjeduje takav model. Stoga se upustio u ozbiljan projekt, koji je bazirao na fabričkom modelu 325Xi Sport Wagon. Uslijedila je opsežna transformacija, a vlasnik je ugradio i 3,2-litarski S54B32 redni šesta iz modela E46 M3, kao i 6-stepeni manuelni mjenjač.

Motor modela M3 je unaprijeđen te sada ima nove JE klipove, ležajeve klipnjače i ARP šarafe glave motora. Također, tu je i Karbonius karbonska zračna kutija, a ECU jedinica je mapirana. Koliko snage je izvučeno iz ovog motora, nije objavljeno.

Obimna poboljšanja su načinjena i kada je riječ o eksterijeru Serije 3, tako da savršeno oponaša E46 M3, no u karavanskoj izvedbi. Branici su isti kao na originalnom sportskom sedanu, a automobil ima i proširene lukove točkova te otvore na panelima prednje četvrtine. Karbonski difuzor također privlači pažnju, što važi i za 19-inčne Forged Club dvodjelne felge s Michelin gumama. Karoserija je lakirana u srebrno sivu metalik boju.

Ovjes je unaprijeđen Bilstein podesivim amortizerima i oprugama, a tu su i Ground Control ploče nagiba, poliuretanske čahure, H&R balans štanga te prednji karbonski strut bar.

Za zaustavljanje se brinu kočiona kliješta s četiri klipa, koja su preuzeta od Porschea 911 generacije 996.

U unutrašnjosti su dva Recaro Sportster sjedišta, AC Schnitzer papučice, ručica mjenjača iz BMW-a M5 (F90), karbonski upravljač i novi sigurnosni pojasevi.

Šasija je "prešla" 331.000 kilometara do konverzije, a M3 motor i mjenjač 86.900 kilometara. Kada je složen, automobil je "obrnuo" još oko 21.000 kilometara.

Automobil se prodavao na aukciji, najviša ponuda je iznosila 59.250 dolara, no rezervna cijena nije zadovoljena.