Domet 290 kilometara
25

Kalmar 7-97 E-Volt je klasični Porsche s Teslinim električnim pogonom

D. B.
U proteklim godinama je svijet restomod projekata baziranih na Porscheu 911 znatno porastao zahvaljujući kompanijama kao što su Singer, Gunther Werks, Tuthill i druge, ali ne treba zaboraviti i Kalmar Automotive koji ima prilično zanimljiv projekt.

U fokusu većine modernizovanih primjeraka klasičnog modela 911 je motor, no u slučaju modela Kalmar 7-97 E-Volt je riječ o potpuno električnom pogonu. Pomisao na restomod ovog tipa s elektromotorom možda odbija neke entuzijaste, no potražnja itekako postoji i Kalmar želi iskoristiti priliku.

Automobil na fotografijama je započeo svoj život kao model 964, koji je u Kalmarovoj radionici dobio električni pogon Teslinog Modela S. Motor isporučuje impresivnih 456 KS i 660 Nm obrtnog momenta te je uparen s baterijom kapaciteta 63 kWh. Ova snaga je dovoljna da sportski automobil ubrza od 0 do 100 km/h za četiri sekunde. Domet s jednim punjenjem baterije iznosi do 290 kilometara. Korištenjem CCS funkcije brzog punjenja, baterija se može napuniti do 80 posto kapaciteta za manje od jednog sata.

Uprkos bateriji, automobil nije pretežak, njegova masa iznosi 1.374 kilograma, što odgovara originalnom modelu 964 Turbo.

Novi paneli karoserije izrađeni su od laganih lanenih vlakana, aerodinamika je poboljšana, a automobil izgleda "opasnije" od originalnog. Prilagodljivi ovjes je dio standardne opreme, a Kalmar nudi kupcima i izbor poboljšanih čeličnih i karbonsko-keramičkih kočnica.

Unutrašnjost je također modernizovana te uključuje električni klima uređaj, Bluetooth ozvučenje koje podržava Apple CarPlay sistem, brisače sa senzorima za kišu, mekanu kožu, poluanilinske materijale te široku paletu boja.

Konverzija košta najmanje 450.000 dolara, a sve promjene su reverzibilne.