Jedan od samo 25
14

Rijetki Gunther Works 911 Speedster košta milion dolara

D. B.
Oni s dubokim džepovima, koji žele rijedak i "potpuno mehanički" restomod, sada imaju sjajnu priliku.

Riječ je o modelu Gunther Works 911 Speedster, koji je ponuđen na prodaju putem aukcije 17. augusta, a njegova vrijednost se procjenjuje na milion dolara. Proizvedeno je svega 25 primjeraka, a ovaj je u izvanrednom stanju te je prešao samo 150 kilometara.

Automobil je baziran na zrakom hlađenom pogonu generacije 993, a novi vlasnik može računati na 4,0-litarski 6-cilindrični motor koji isporučuje oko 442 KS i 447 Nm obrtnog momenta. To je sasvim dovoljno da od 0 do 100 km/h ubrza za manje od četiri sekunde. Performanse su rezultat modifikacija koje uključuju kovane klipove, radilicu i kućišta leptira gasa.

Također, ovjes je modificiran, a automobil ima kombinaciju aktivnih amortizera s oprugama i ramenima po mjeri, kao i još neke komponente koje Speedsteru omogućavaju laganu tranziciju iz opuštenog krstarenja u žestoku vožnju.

Speedster je na stazi Laguna Seca kasnio za McLarenom P1 samo dvije desetinke. Postavljanje "pravog" krova bi vjerovatno omogućilo Speedsteru da se izjednači ili da čak nadmaši McLaren.