Prodaje se u SAD-u
80

Volkswagen Jetta je vremenski portal u osamdesete

D. B.
Iako su SUV-ovi sve popularniji i zauzimaju tržište koje je nekada pripadalo tradicionalnim sedanima, Volkswagenova Jetta i dalje živi, barem u Sjevernoj Americi, no sada se na tržištu polovnih automobila pojavio primjerak iz osamdesetih s nevjerovatno malom kilometražom.

Riječ je o automobilu proizvedenom 1981. godine u Wolfsburgu u Njemačkoj, tako da je star 43 godine, ali uprkos tome izgleda sjajno. Tome ogroman doprinos daje i kilometraža, jer je ova Jetta prešla svega 7.080 kilometara. Trenutni vlasnik ju je kupio prije tri godine te je do danas prešao svega 160 kilometara.

Automobil je lakiran i Diamond srebrnu boju, ima originalne crne lukove točkova i crne linije u donjem dijelu karoserije, a to su dvije karakteristike koje je imala i GTI verzija modela Golf za evropsko tržište.

Ova Jetta je proizvedena za sjevernoameričko tržište pa stoga ima velike branike koji su bili obavezni u SAD-u, kao i četiri kockasta prednja svjetla. Sjedišta imaju vinilne presvlake, a automobil je opremljen i klima uređajem. Ova kombinacija se nije mogla dobiti u Jetti proizvedenoj za njemačko tržište.

Zbog emisija gasova, 1,6-litarski četverocilindrični motor je ograničen na 77 KS. Većina izvora kaže da je 1,7-litarski motor uveden 1981. godine, no imao je gotovo jednaku snagu. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je više od 12 sekundi. Pomenuti 1,6-litarski motor uparen je s trostepenim automatskim mjenjačem, a snaga se prenosi na prednje točkove.

Automobil će biti prodan na aukciji 5. augusta.