Saopštenje sindikata
0

Volkswagen namjerava zatvoriti tri fabrike u Njemačkoj

Klix.ba
Njemački automobilski gigant Volkswagen planira zatvoriti najmanje tri fabrike u Njemačkoj , saopštio je danas radnički sindikat ove kompanije.

Ovi planovi za zatvaranje fabrike su mjera za koju je Volkswagen nedavno rekao da je ne može isključiti zbog smanjene prodaje automobila.

"Uprava je apsolutno ozbiljna u vezi sa svim ovim. Ovo nije zveckanje sabljom u krugu kolektivnog pregovaranja", rekla je Daniela Cavallo, šefica vijeća radničkog sindikata Volkswagena.

"Ovo je plan najveće njemačke industrijske grupe da započne rasprodaju u svojoj matičnoj Njemačkoj", dodala je Cavallo, ne precizirajući na koje će to pogone uticati niti koliko bi od gotovo 300.000 zaposlenih u kompaniji u Njemačkoj moglo biti otpušteno.

"Sve njemačke fabrike Volkswagena su pogođene ovim planovima. Nijedna od njih nije sigurna," rekla je Cavallo dok se obraćala radnicima Volkswagena u sjedištu kompanije u Wolfsburgu .

Cavallo je rekla da uprava Volkswagena također zahtijeva smanjenje plata za 10 posto i nikakvo povećanje plata u naredne dvije godine. Cavallo i drugi predstavnici radnika u Volkswagenu obećali su žestok otpor smanjenjima plata i broja radnika.

Volkswagen ima ukupno 10 fabrika u Njemačkoj, od kojih se šest nalazi u Donjoj Saksoniji, tri u istočnoj pokrajini Saksoniji i jedna u Hesseu na zapadu. Volkswagen nikada nije zatvorio fabriku u Njemačkoj, a nigdje u svijetu nije zatvorio fabriku već duže od tri decenije.