UZ KOREKCIJU PLANA
0

Volvo: Evropa ne treba odustati od električnih automobila

E. L.
I pored odustajanja od ranijeg plana prema kojem bi Volvo prije kraja decenije u ponudi imao samo električne automobile, u švedskoj automobilskoj kompaniji misle da Evropa ne treba odustati od odluke o zabrani prodaje automobila sa SUS motorima koja bi trebala stupiti na snagu od 2035. godine.

Volvo se svrstava među nekoliko automobilskih kompanija koje su početkom decenije raširenih ruku prihvatile ideju o automobilima koje će pokretati samo elektromotori. U prilog tome, početkom 2021. godine iz švedske kompanije pod okriljem kineske kompanije Geely stiglo je saopštenje da i prije kraja decenije u ponudi više neće imati automobile koje bi pokretali motori s unutrašnjim sagorijevanjem.

Dizelske pogonske opcije već su prošlost, jer je posljednji Volvo koji pokreće (turbo)dizelski motor sišao s proizvodne trake u martu ove godine.

Nije otkriveno da li je evidentan pad potražnje za električnim automobilima kriv za redigovanje ranijeg plana, ali je iz Volva u međuvremenu stigla potvrda da će benzinski motori potpomognuti različitim hibridnim sistemima ostati u njihovim automobilima i nakon isteka decenije, uz dodatak da je Volvo i još 49 automobilskih kompanija potpisao deklaraciju s kojom bezrezervno podržavaju plan Evropske unije o zabrani prodaje automobila sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem koja bi trebala stupiti na snagu od 2035. godine.

Istovremeno, plan o zabrani proizvodnje i prodaje automobila sa SUS motorima u Evropi i dalje ne podržava mnogo automobilskih kompanija, a sličan stav imaju i zvaničnici u nekoliko zemalja Evropske unije koji plan smatraju apsurdnim i neodrživim. Utješno za sve njih je što Evropska komisija želi automobile koji ne proizvode štetnu emisiju ispušnih gasova, što u teoriji u igri ostavlja motore s unutrašnjim sagorijevanjem koje bi pokretalo sintetičko gorivo ili čak hidrogen.

Šta god bude na kraju, osjetit će se globalno, jer najveće i najznačajnije automobilske kompanije svoje automobile razvijaju i proizvode u Evropi.