Promjena strategije
73

Volvo "prelomio" s električnim automobilima i fokusirao se na hibridnu tehnologiju

A. M.
Kompanija iz Geteborga već zna da će do 2030. godine biti nemoguće transformisati brend u brend električnih automobila, pa je promijenila strategiju. Švedski proizvođač je najavio lansiranje više od 10 novih modela u narednih osam godina i oslanjanje na hibridnu tehnologiju.
Do prije samo nekoliko mjeseci nijedan evropski proizvođač nije se usudio potvrditi bilo kakvo odstupanje od puta koji su zacrtali u pogledu električnih automobila, ali ih je komplikovana situacija na tržištu natjerala da promijene strategiju.

Volvo je jedan od brendova koji su se najviše "kladili" na plan potpune elektrifikacije i bili među prvima koji su započeli transformaciju koja će, za sada, morati pričekati.

Apsolutna konverzija koju su planirali Šveđani uključivala je postepeno udaljavanje od tradicionalnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem do 2030. godine uz nastavak lansiranja električnih automobila. Ta transformacija je započela početkom godine napuštanjem dizelskih motora i postavljanjem krajnjeg roka za benzinske i hibridne automobile u 2030. godini.

Dva nova modela svake godine

Ali ništa od navedenog neće biti realizovano, jer će Volvo nastaviti da nudi automobile sa elektrifikovanim benzinskim motorima i PHEV verzijama. Međutim, švedski brend je sada u fokusu javnosti, jer je njihov izvršni direktor već otkrio neke od dugoročnih namjera brenda, upozoravajući da "zagrijavaju svoje motore".

Novi plan predviđa dolazak po dva nova modela svake godine u narednih osam godina, čineći ukupno novih 16 automobila. Ali neće svi biti potpuno novi. Naime, otprilike svaki drugi će biti novi, a one "između" čeka redizajn, tako da će u stvarnosti biti desetak zaista novih modela.

Model koji će najranije stići već je otkriven, a riječ je o novom električnom modelu ES90. Luksuzna limuzina koja će odisati elegantnim dizajnom i sportskim duhom stići će krajem 2025. godine s maksimalnom autonomijom od 640 kilometara s jednim punjenjem.

PHEV-ovi dugog dometa, umjesto čiste struje

Volvo je također potvrdio nekoliko vrlo zanimljivih detalja o svom predstavniku u D-segmentu nakon gašenja modela S60. Ne samo da će XC60 postati električni SUV po uzoru na EX90, već će i krenuti stopama svog većeg brata, tako da sljedeće godine možemo očekivati veliko ažuriranje.

Erik Severinson, Volvov direktor proizvoda i strategije ističe da je platforma SPA1, na kojoj se temelji ovaj model, vrlo fleksibilna i ostavlja mogućnost poboljšavanja kako bi je pretvorili u PHEV dugog dometa, uz značajno poboljšanje u odnosu na ponuđena 53 kilometra dometa na struju kod modela XC90.

Hibrid dugog dometa, koji će odgoditi dolazak modela EX60 do 2026. godine, bit će jedan od prvih elektrifikovanih modela opremljenih baterijama veće gustoće. Taj tip baterija pruža veću autonomiju, budući da su dio strukture karoserije vozila, a to će istovremeno smanjiti masu vozila, te ostaviti više unutrašnjeg prostora, Uz sve to, Volvo razvija energetski efikasnije električne motore.