Za buduće modele
37

Xpeng i Volkswagen će razviti novu platformu, prvi električni automobil dolazi 2026. godine

D. B.
Xpeng i Volkswagen će zajedničkim snagama razviti novu E&E (electrical and electronic) platformu, na kojoj će se bazirati svi budući električni automobili koje će proizvoditi njemačka kompanija u Kini.

Ugovor je već potpisan te su uspostavljena dva sjedišta projekta i to u gradovima Guangzhou i Hefei. To će omogućiti inženjerima Volkswagena i Xpenga da zajedno rade na novim sistemima. Prvo električno vozilo zasnovano na E&E platformi počet će se proizvoditi za samo 24 mjeseca.

Prije 12 mjeseci je VW kupio 4,99 posto udjela u Xpengu u transakciji vrijednoj 700 miliona dolara. Investicija će proširiti prisustvo VW-a na kineskom tržištu električnih automobila te rezultirati razvojem najmanje dva električna modela njemačkog brenda.

U aprilu je saopćeno da će nova platforma smanjiti troškove, djelomično zbog 30 posto manje potrebe za ECU jedinicama. Također, brže će se implementirati napredne funkcije automatizirane vožnje, a podrška će se pružati putem over-the-air nadogradnji.

Dva modela srednjeg ranga će prvi dobiti nove električne sisteme, a jedan od njih će biti SUV. China Main Platform (CMP) se razvija s Volkswagen China Technology Companyjem, SAIC Volkswagenom i FAW-Volkswagenom, a koristit će se za pristupačnije modele uključujući najmanje četiri manja VW modela.

Vezani članci