Postignut veliki napredak
55

Zeekr razvio novu bateriju za električna vozila, puni se brže u odnosu na konkurenciju

D. B.
Kineski proizvođač automobila Zeekr tvrdi da se njegova nova baterija namijenjena električnim vozilima puni brže u odnosu na baterije njegovih rivala, uključuju lidere u industriji Teslu i BYD.

Unaprijeđena baterija se napuni od 10 do 80 posto kapaciteta za svega 10 minuta i 30 sekundi korištenjem ultra brzog punjača.

Poređenja radi, iz Tesle navode da punjenje u trajanju od 15 minuta omogućava Modelu 3 da pređe 282 kilometra, što je malo manje od polovine punog dometa automobila.

Zeekrov sedan 007 za modelsku 2025. godinu,, koji će biti dostupan od naredne sedmice, bit će prvi model s novom baterijom.

Baterija ima dobre performanse čak i u uvjetima niskih temperatura, kada se od 10 do 80 posto kapaciteta napuni za manje od 30 minuta pri temperaturi od minus 10 stepeni.

"Teslina tehnologija punjenja više nije vodeća u industriji, nije već neko vrijeme. U tvrdnje Zeekra se može vjerovati, a čak i ako se ta baterija trenutno ne puni najbrže, to što je jedna od najbržih je prilično velik skok za njih. Konkurencija u Kini je zastrašujuća, a dok brendovi poput BYD-a prioritet stavljaju prodaju, brendovi kao što su Zeekr, Li Auto i Nio se fokusiraju na unapređenje punjenja. Zeekrova matična kompanija Geely prilično je vertikalno integrisan biznis. Oni imaju resurse za ovo", izjavio je Mark Rainford, analitičar kineske automobilske industrije.